Aromaterapie

Je přírodní terapeutická metoda, využívající léčebných účinků vonných éterických olejů. Oleje jsou z rostlinných výtažků z farmaceutických rostlin, obsahující to nejlepší a nejúčinnější, co tyto rostliny nabízejí. Jsou to rostlinné esence pro udržení nebo zlepšení zdraví.
Js 32 foto blog
Výstřižek

Tyto oleje se kontaktem se vzduchem vypařují, zároveň ho pročišťují a my ho vdechujeme. Z plic se cévami dostanou do krevního oběhu. Masáží nebo koupelí se molekuly esencí vstřebávají pokožkou. Spoustu olejů má antiseptické, antibakteriální a protiplísňové účinky, které zneškodňují choroboplodné zárodky. Mají vliv na jednotlivé tělesné orgány, snaží se je harmonizovat. Proto při řadě potíží dokáží ulevit. Mohou být i tzv. prevencí některých onemocnění a posílit přirozenou obranyschopnost organismu. Pokud se zvolí vhodné éterické oleje se správným dávkováním, nemají žádné nepříjemné vedlejší účinky.

 

Myslíte, že ovlivňují naši mysl?

Vůně z éterických olejů čichem putuje do limbického centra v mozku, dříve označovaný jako čichový mozek, vyvolává změny v oblasti chování a pocitů. Molekuly olejů ovlivňují neurochemické procesy v mozku. Tato část mozku je zodpovědná za naše chování, emoce a dlouhodobou paměť. Některé vůně vám mohou vyvolat vzpomínky nebo cestovat prostorem. Mohou být mocným spojencem s vlastními emocemi. Pokud používáte éterické oleje denně, zjistíte, že jste odolnější vůči emočním výkyvům, zvednou hladinu vaší energie a snižují stres.

Vyberte oleje podle záměru, jemuž má posloužit. Oleje vám musí vonět a být příjemné. Pokud dobře zvolíte jednotlivé vůně, budou se vzájemně posilovat v účinku. Kombinujte tři až pět éterických olejů. Jinak vám budou oleje vonět ve dvaceti a jinak ve čtyřiceti. Ráno na probuzení se vám budou hodit jiné vůně než v práci nebo večer před spaním. Některý olej má i kontraindikace (např. v těhotenství nebo u novorozenců), proto se ujistěte, že vámi zvolený olej je i zdravotně vhodný.

Pro aromaterapii používejte jen ty oleje, které jsou čistě přírodní, bez syntetických součástí nebo jinak upravené. V přírodním oleji se nachází několik stovek různých chemických látek, za to v průmyslově vyráběném oleji jich je sotva několik desítek. Nehledě na to, že v přírodním oleji jsou jednotlivé složky v rovnováze a jejich vazby vyvolávají komplexní účinek. Už v historii se používaly léčivé byliny a později éterické oleje, jejichž účinek na organismus je prozkoumaný a popsaný. Zaznamenány jsou jejich léčivé účinky i na co si dát pozor. To u syntetických olejů neplatí, i když mohou vonět zcela stejně. Dobře prozkoumejte etiketu na éterickém oleji. Měla by obsahovat název oleje, latinský botanický název, zemi původu a označení 100% přírodní éterický olej, nikoli vonná směs nebo olej do pot-pourri apod.

Způsoby použití éterických olejů:

  • Aromalampy nebo difuzéry
  • Inhalace (z misky, papírový či látkový kapesník)
  • Masážní oleje, krémy a emulze na tělo 
  • Voňavá koupel (celotělová, nohou, sedací,…) 
  • Vnitřní užití
  • Obklady, obvazy, oděvy, oplachy, vatové tyčinky
  • Osvěžovače vzduchu, parfémy, pokojové spreje, sauny, vířivky, mýdla, svíčky,…
Obrázek whatsapp, 2023-11-27 v 19.08.54_935a85be

Naučte se pracovat s éterickými oleji a poznejte jejich sílu a účinek. Dodržujte dávkování jednotlivých olejů a dbejte na jejich ředění a především kontraindikace. Seznamujte se s jednotlivými vůněmi.

Deset éterických olejů, které by měla obsahovat vaše domácí lékárnička

Levandule (lavandula angustifolia)– má hojivé vlastnosti, předchází zjizvení tkáně, navozuje klid a úlevu od stresu, antidepresivní a antiseptické účinky.

Geranium (pelargonium graveolens)- antiseptické a antibakteriální účinky, působí analgeticky, navozuje hormonální rovnováhu, při gynekologických potíží, adstringentní vlastnosti, působí na emoce.

Tymián Linalol (thymus vulgaris ct. Linalol)- všestranný olej, proti virům, bakteriím a plísním, pomocník při léčbě kloubů a revmatismu, při neuralgii a únavě, péče o vlasy a pleť.

Heřmánek římský (anthemis nobilis)- protizánětlivý, léčba spálenin, na astma, podvrtnutí, průjem, na horečky, působí sedativně na nervové onemocnění.

Rozmarýn (rosmarinus officinalis)- analgetický, na svalové potíže, kloubní onemocnění, onemocnění dýchacích cest, zlepšuje napětí- podpora mozkové činnosti.

Máta peprná (mentha piperita)- na potíže trávicího traktu, na dýchací a oběhovou soustavu, je analgetický, antiseptický, chladivý a protizánětlivý, na bolest hlavy nebo zubů, odpuzuje mravence, blechy nebo myši.

Kardamom (elettaria cardamomum)- na léčbu plynatosti, břišní křeče, Crohnova nemoc, ulevuje od svalových křečí a spasmu, na kašel i fyzické a duševní vyčerpání.

Citron (citrus limon)- tonizuje lymfatický systém a stimuluje trávicí soustavu (žlučníkový záchvat), na léčbu bradavic, bodnutí hmyzem, péče o pleť. Je zklidňující, ale zlepšuje pozornost. Je antiseptický- do domácnosti. 

Eukalyptus radiata (eucalyptus radiata)- na infekce dýchacích cest, je antibiotický, antivirový, protizánětlivý, na léčbu cystitidy a kvasinkové infekce, odpuzuje hmyz.

Čajovník/ Tea Tree (melaleuca alternifolia)- antiseptický, antibiotický, antivirový, při léčbě kvasinkových infekcí, na bolest zubů, spálení od slunce, odřeniny, kožní potíže, na odpuzování hmyzu.

Js 32 foto blog (1)

Směs na ústřel „houser“

  • 4 kap. Rozmarýnu, 4 kap. Eukalyptus radiata, 1 kap. Geranium, 2 kap. Tymiánu linalolu-smíchat a použít 3 kapky na horký obklad a přiložit na záda! Několikrát opakovat.

Nebo 

  • 2 kap. Máta peprná, 5 kap. Rozmarýnu, 2 kap. Heřmánku římského, 3 kap. Levandule- smíchat a celou směs naředit se dvěma čajovými lžičkami (10ml) nosného oleje (mandlový, kokosový,…) Masírovat.

 

Směs na zánět kloubního pouzdra (synovitida)

  • 10 kap. Heřmánek římský, 5 kap. Eukalyptus radiata, 2 kap. Rozmarýnu, 3 kap. Levandule, 2 kap. Máta peprná- smíchat a naředit 5 kapek ze směsi v čajové lžičce (5ml) nosného oleje. Masírovat malým množstvím.
Obrázek whatsapp, 2023-11-27 v 19.11.06_12123319
Obrázek whatsapp, 2023-11-27 v 19.11.06_4aeba2e8

Použito z knihy Aromaterapie podle ročních období, autor Adéla Zrubecká, str.32-33

Zpracovala: Bc. Petra Nálevková Žilková

Js 32 foto blog

Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.

Celý článek »
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »