Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.
Js 32 foto blog

Co to je otužování?

Otužování obvykle zahrnuje krátkodobé vystavení těla chladné vodě nebo vzduchu. To může zahrnovat studené sprchy, koupele v ledové vodě, plavání v chladných jezerech nebo mořích, nebo chůzi bosou nohou ve sněhu. Cílem je postupně zvyšovat odolnost těla vůči chladu a stimulovat jeho přirozené obranné mechanismy.

Zdravotní přínosy otužování

  1. Zlepšení imunitního systému
    • Otužování, zejména pravidelné vystavení těla studené vodě, může významně posilovat imunitní systém. Studie naznačují, že chladový šok stimuluje produkci bílých krvinek a zvyšuje koncentraci imunoglobulinu v krvi, což jsou klíčové faktory pro obranyschopnost těla. Tento účinek pomáhá tělu lépe bojovat proti infekcím a zkracuje dobu trvání nemocí. Otužování také zvyšuje hladinu cytokinů, proteinů, které regulují odpověď imunitního systému na patogeny.
  2. Zvýšení energetické úrovně
    • Expozice chladu může aktivovat sympatický nervový systém, což je část autonomního nervového systému, která reaguje na situace „boj nebo útěk“. Tato aktivace vede k uvolňování adrenalinu, což může způsobit zvýšení energetické úrovně a celkové vitality. Tělo reaguje na chlad stimulací mitochondrií, což jsou „energetické továrny“ buněk, což vede ke zvýšené produkci energie a pocitu osvěžení a bdělosti.
  3. Zlepšení cirkulace
    • Studená voda způsobuje reflexní stahování krevních cév, což pomáhá udržet tělesné teplo tím, že omezuje tok krve k povrchu těla. Po vystavení chladu se tělesná teplota vrátí k normálu a cévy se rychle rozšíří. Tento proces může přispět k zlepšení průtoku krve a cirkulace, což je klíčové pro dopravu kyslíku a živin do tkání a odvod metabolických odpadů.
  4. Redukce zánětů
    • Jedním z hlavních důvodů, proč sportovci praktikují otužování, je jeho schopnost snižovat zánět a urychlovat regeneraci svalů. Studená terapie může snížit produkci zánětlivých cytokinů a zvýšit produkci protizánětlivých látek v těle. Toto může být velmi užitečné pro rychlé zotavení po intenzivní fyzické aktivitě a pro dlouhodobé zdraví kloubů a měkkých tkání. Jen pozor na příliš dlouhé vystavování se chladu po fyzické aktivitě. Může oddálit regeneraci na další den, což pro sportovce není ideální. Stačí 60-90 vteřin.
  5. Zlepšení nálady a snížení stresu
    • Expozice chladu vede k uvolňování endorfinů, což jsou chemické látky v mozku, které přispívají k pocitům štěstí a euforie. Tyto „hormony štěstí“ mohou zlepšit náladu a poskytnout přirozenou úlevu od stresu. Otužování může také snižovat hladinu kortizolu, což je hormon spojený se stresem, což vede k celkovému poklesu úrovně stresu a úzkosti.
  6. Podpora spánku
    • Pravidelné otužování může harmonizovat cirkadiánní rytmus, které jsou vnitřními „hodinami“ těla, regulujícími spánek a bdění. Studená sprcha nebo koupel před spaním může snížit tělesnou teplotu, což je signál pro tělo, že je čas jít spát. To může vést k hlubšímu a klidnějšímu spánku. Snížení úrovně stresu díky otužování také přispívá kvalitě a délce spánku, neboť stres je častou příčinou nespavosti a přerušovaného spánku.

Jak začít s otužováním?

  1. Začněte studenou sprchou
    • 30s ledové sprchy na konec běžného sprchování.
  2. Začněte od končetin
    • Končetiny jsou méně citlivé na chlad než hlavní části těla.
  3. Pravidelnost je klíč
    • Snažte se otužovat každý den nebo co nejčastěji.
  4. Poslouchejte své tělo
    • Pokud cítíte diskomfort, bolest nebo jiné negativní symptomy, snižte intenzitu a ujistěte se že nedochází k podchlazení.
  5. Zahrňte dýchací techniky
    • Prohloubené nádechy nosem a výdechy pusou pomůžou regulovat tělesnou teplotu a zklidní mysl.
  6. Postupně zvyšujte náročnost
    • Pokud se cítíte komfortně, prodlužujte čas, ponořte celé tělo, otužování ve venkovních podmínkách nebo dokonce plavání.

 

Zpracoval: Jan Kulhánek

Unnamed (1)

Fitness a CrossFit pro juniory: Proč potřebují profesionální trenéry?

Fitness centra a CrossFit mohou být skvělými místy pro pohybové aktivity, které děti potřebují. Zároveň zdraví a správný pohyb našich juniorů je téma, které si zaslouží naši plnou pozornost. Jako fyzioterapeutka vím, jak snadno může nesprávná pohybová aktivita vést k bolestem a špatnému držení těla u dětí. Mnoho z těchto problémů lze předejít vhodnou a dobře vedenou fyzickou aktivitou.

Celý článek »
Foto 3x2

Hormonální rovnováha

Hormonální rovnováha je klíčová pro naše zdraví a pohodu, ovlivňuje fyzické i psychické aspekty našeho života. Hormony, působící jako chemické posly, koordinují a regulují základní tělesné funkce, jako je metabolismus, reprodukční zdraví a nálady. Udržení této rovnováhy je nezbytné pro optimální fungování těla a jeho schopnost reagovat na vnitřní i vnější změny. Porozumění faktorům, které ovlivňují hormonální rovnováhu u žen i mužů, může pomoci lépe zvládat a předcházet různým zdravotním problémům.

Celý článek »