Poruchy cirkadiánního systému

Někteří jedinci nemohou synchronizovat svůj cirkadiánní systém s vnějším dnem, což může být případ například u nevidomých.
Image0
11a1aca5-bac2-4d3b-9e3b-5aa86ae66870

V těchto případech se melatoninem pravidelně pomáhá synchronizovat s vnějším dnem. Pracovníci ve směnném provozu a jednotlivci s nepravidelným denním režimem mohou mít volnější běh svých vnitřních hodin a mohou zažívat problémy s únavou, poruchami spánku a sníženou výkonností.

Jet lag po přeletu více časovými pásmy představuje další příklad narušení cirkadiánních rytmů. Časté cestování může vyvolat nesoulad mezi vnitřním a vnějším časem, což může trvat několik dní a projevovat se různými symptomy, jako jsou vyčerpání, bolesti hlavy, dezorientace nebo problémy se spánkem.

Odborné publikace také diskutují o možných souvislostech mezi narušením cirkadiánního systému a metabolickými poruchami, jako jsou obezita nebo cukrovka.

Tipy pro udržení zdravého cirkadiánního rytmu

V minulosti, kdy lidé spali po setmění a probouzeli se s prvním světlem, bylo méně problémů se spánkem. Dnešní svět je však plný rušivých vlivů, které narušují tento přirozený cyklus. Dodržování základních pravidel spánkové hygieny je klíčové:

  • Vyhledávejte slunce – posilte cirkadiánní rytmy tím, že budete co nejvíce času trávit na slunci během dne.
  • Dodržujte pevný spánkový rozvrh – pravidelný spánkový režim podporuje vytvoření pevných cirkadiánních rytmu.
  • Cvičte každý den – fyzická aktivita může podpořit vnitřní hodiny a usnadnit večerní usínání.
  • Omezte příjem kofeinu – kofein může narušovat rovnováhu mezi spánkem a bděním, takže je vhodné omezit jeho konzumaci, zejména ve večerních hodinách.
  • Omezte expozici světlu před spaním – jasná světla večer mohou ovlivňovat cirkadiánní rytmus, takže se snažte minimalizovat jejich používání.
  • Spěte v tmě – vytvořte si optimální podmínky pro spánek, včetně zatemňovacích závěsů a snahy o eliminaci světelných podnětů.
  • Omezte odpolední šlofíky – pokud máte problémy se spaním, zkuste omezit odpolední zdřímnutí nebo je provádějte brzy po obědě na krátkou dobu.
  • Naslouchejte svému tělu – jděte spát, když cítíte únavu, a respektujte přirozené signály svého těla.
Js 32 foto blog

Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.

Celý článek »
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »