Kdy je ideální začít se silovým tréninkem a jak je to s vlastním zvedáním zátěže?

Silový trénink ve sportovní přípravě dětí vyvolává mnoho debat. Řada rodičů a trenérů je přesvědčena, že děti by neměly provádět silové cvičení, jelikož to považují za nevhodné a rizikové.
Img_9064

Hned na začátek je však důležité upozornit, že děti se silově trénují od chvíle, kdy začnou být aktivní – od zdvihání hlavy přes hravé aktivitní pohyby až po lezení. Kdo si sám vyzkouší tyto základní vývojové pohyby, rychle pochopí, že mají silovou komponentu.

Jakmile děti ovládnou základní motorické dovednosti a začnou se věnovat sportu (často již ve čtyřech letech), vyžadují od nich sporty jako hokej, fotbal či basketbal značnou fyzickou sílu. Hokejista například potřebuje kromě rychlosti také sílu, aby mohl efektivně střílet puk. Pro zlepšení vertikálního skoku v basketbalu je nezbytné zvýšit sílu. Toto platí i pro mnoho jiných sportů, včetně plavání a atletiky.

C26920e0-a3d3-495c-bd25-e677c8e133f7
629230f6-6423-4481-a9e1-c1967789e872
Ee3abe42-e549-43ed-beb3-daf0ea46c2ea

Kdy je ideální začít se silovým tréninkem a jak je to s vlastním zvedáním zátěže?

Otázka ideálního věku je komplexní. Hraje zde roli zralost dítěte, jeho schopnost vnímat pokyny a také rizika spojená s jeho sportovními aktivitami. Silový trénink by měl být součástí pohybového režimu, nikoli jeho jediným prvkem. Jeho kompletní vyloučení by však bylo chybou. I když bychom se snažili zabránit dětem ve zvedání těžších předmětů, často se tak rozhodnou samy, ať už je to z důvodu pomoci s nákupy či jinými domácími pracemi. Po nástupu do školy pak nosí těžké batohy a stráví mnoho času sezením, což také může zatěžovat tělo. Správně navržený silový trénink může být pro děti prospěšný, pokud je prováděn pod dohledem a s důrazem na techniku.

49b0da6b-bb83-422d-afed-f3f3d4efaa27
07e51a1a-0ab2-4a2f-84dc-7ebf67c323f0

Mýty o tom, že silový trénink může zpomalit nebo zastavit růst dětí, nejsou vědecky podložené. Samozřejmě, jakékoliv riziko spojené s tréninkem existuje, ale při dodržení správné techniky a metodiky je minimální. Správně provedený silový trénink může dětem přinést mnoho benefitů, od zdraví přes výkonnost až po sebevědomí. Navíc, silový trénink lze provádět hravou formou, která děti bude bavit a motivovat.

Zpracoval: pohybový specialista Jan Kulhánek

Js 32 foto blog

Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.

Celý článek »
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »