INKONTINENCE = nedobrovolný únik moči v malém nebo velkém množství

Z anatomického hlediska se svaly pánevního dna podílejí na mechanismu kontinence. Podpírají břišní orgány. Svým tahem udržují vazivovou tkáň v dobrém stavu, což napomáhá udržet orgány ve správné pozici. Úpravou funkcí svalů pánevního dna můžeme vytvořit předpoklad pro výrazné či dokonce úplné vymizení příznaků inkontinence moči.
Js 32 foto blog
Img_7502

Inkontinence postihuje častěji ženy až 30-50%. Tento stav se promítá do osobního i společenského života. Ženy se často stydí, některé o tom vůbec nemluví. 

Inkontinence je následkem poruchy vaziva nebo svaloviny. Může se za tím skrývat jiné onemocnění, vlivem léků nebo porušení mozečkových drah (neurologický, iradiace).

Proto je důležité pečlivé vyšetření příčiny doktorem!!!

Následky inkontinence: 

  • Omezení provozu oblíbených sportů
  • Omezení společenského života (kino, divadla, výlety,..)
  • Omezení sexuálního života, narušení partnerského života

 

Typy inkontinence: stresová, urgentní, smíšená, posturální, noční enuréza, koitální, skrytá (latentní), těhotenská, v období menopauzy, reflexní a paradoxní.

Stresová inkontinence

Náhlá změna nitrobřišního tlaku= tlak v močovém měchýři převýší tlak v močové trubici – KAŠLEM, KÝCHNUTÍM, POSKOKEM nebo ZMĚNOU POLOHY dojde k úniku moči

  • Nejčastější typ inkontinence 
  • Rozděluje se do několika stupňů
  • Konzer.léčba: u lehčích stupňů inkontinence fyzioterapie, cvičení, léky, elektrostimulace, pesary, estrogeny
  • Nekonzer.léčba: u těžších stupňů inkontinencechirurgická. Pooperační doporučení: snížení fyzické zátěže, snížení hmotnosti, životospráva. Rehabilitace před zákrokem a po zákroku zaručí lepší a trvalejší výsledek operace. 
Stresova-inkontinence-schema
Urgentni-inkontinence-schema

Urgentní inkontinence

Časté, náhlé a neovladatelné nucení k močení, často s únikem moči. Stav se může rychle zhoršovat. Má velký vliv na psychiku a podvědomě se močový měchýř stává pohotovější a stažitelnější! Ženy chodí preventivně močit a omezují tekutiny, tím si ale snižují kapacitu močového měchýře.

  • Druhý nejčastější typ inkontinence 
  • 2 formy: lehčí forma je nucení i v noci bez úniku moči, těžší s únikem moči
  • Pokud není známa příčina- léčba konzervativní: léčiva a režimová opatření (mikční deník), úprava po 2 měsících
  • Léčba: Fyzioterapie, cvičení, režimová opatření, operační řešení (pooperační komplikace- stresová inkontinence)

Často se setkáváme s tzv. smíšenou inkontinencí, kde se jako první musí vyřešit urgentní inkontinence a následně stresová. 

Zpracovala: Bc. Petra Nálevková Žilková

Js 32 foto blog

Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.

Celý článek »
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »