Tejpování

Moderní pomůcka ve světě Fyzioterapie
567a3832

Ať už jste sportovci, pracujete v kanceláři nebo jste senioři hledající úlevu od bolesti, pravděpodobně jste již slyšeli o tejpování. Ale co to vlastně tejpování je a jak vám může pomoci? 

Tejpování je technika, kdy se speciálně navržené elastické pásky nalepí na kůži. Nejedná se o obyčejný náplast, ale o speciální pružnou pásku, která se přizpůsobuje pohybu vašeho těla.

Kdy tejpování využít?

Tejpování je užitečné v řadě situací:

  • Rehabilitace po zranění: Zrychluje zotavení a snižuje bolest.
  • Sportovní výkon: Pomáhá sportovcům zlepšit svůj výkon a chrání je před zraněním.
  • Prevence: Tejpování může preventivně chránit klouby a svaly před zraněním.

 

Jak správně tejpovat?

Pokud máte zájem vyzkoušet tejpování, doporučujeme se obrátit na fyzioterapeuta nebo jiného odborníka, který prošel školením  tejpování. Správné nalepení tejpovací pásky je klíčové pro maximální efekt.

Img_0119
Img_0121

Kdo vymyslel tejpování?

Kineziologické tejpování bylo vymyšleno v 70. letech 20. století japonským chiropraktikem a kineziologem Dr. Kenzo Kase. Měl za cíl najít způsob, jak pacientům poskytnout terapeutickou podporu svalů a kloubů, aniž by je omezil v pohybu. Pásky, které navrhl, byly elastické, což umožňovalo pacientům volný pohyb, zatímco pásky pracovaly na podpoře a léčbě.

Kineziologická tejpovací pásky, často jednoduše nazývané kineziotape nebo K-tape, mají několik způsobů působení na tělo. Přesné fungování může záviset na konkrétní technice aplikace a účelu tejpování, ale zde je obecný přehled o tom, jak páska funguje:

  • Mechanický efekt: Když je páska natažena a nalepena na kůži, může mechanicky podporovat svaly a klouby. To může být užitečné pro zlepšení držení těla nebo pro podporu slabého nebo zraněného svalu.
  • Senzorický efekt: Páska zvyšuje senzorický vjem kůže. Tím může měnit vnímání bolesti a zlepšovat propriocepci (vnímání polohy těla a pohybu).
  • Cirkulační a lymfatický efekt: Páska může mírně zvednout kůži, což může vytvořit více prostoru mezi kůží a svaly. Toto může zlepšit cirkulaci krve a lymfy, což může napomoci snižování otoků a podporování hojení.
  • Úleva od bolesti: Přesný mechanismus je stále předmětem debat, ale tejpování může zmírnit bolest tím, že mění způsob, jakým nervový systém vnímá bolest, nebo tím, že redukuje tlak v oblasti.
  • Aktivace nebo relaxace svalů: V závislosti na technice aplikace může tejpování stimulovat aktivaci slabých svalů nebo naopak pomáhat přeaktivním svalům k relaxaci.
567a4528
8f8de329-2eb6-4637-9725-092da593dd28
4e80a4a0-571e-47ce-947d-ec6b9fcc8d3b

Závěrem

Tejpování se stalo oblíbeným nástrojem mnoha fyzioterapeutů, sportovců a jednotlivců hledajících úlevu od bolesti. Pokud hledáte způsob, jak podpořit své tělo a zlepšit svůj pohybový výkon, může být tejpování právě pro vás. Důležité je si uvědomit, že i když tejpování může nabízet mnoho potenciálních výhod, nemělo by nahradit komplexní léčebný plán a je nejlepší konzultovat s odborníkem jeho vhodnosti a správnost použití.

Zpracovala: Mgr. Jana Slusarčuková, DiS.

Js 32 foto blog

Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.

Celý článek »
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »