Sestup pánevních orgánů

Poloha orgánů je dána postavením pánve, napětí svalů a kvalitou závěsného aparátu.
Img_7548

Je častým zdravotním problém až u 40% žen. Sestup pánevních orgánů se nazývá PROLAPS.

Struktury, které mohou sestoupit: 

  • přední stěna poševní= cystokéla (močový měchýř)
  • uretrokéla (močová trubice)
  • zadní stěna poševní= rektokéla (konečník)
  • enterokéla (obsah dutiny břišní- střeva)
  • pokles dělohy 
  • pokles poševní klenby (po hysterektomii)
Js ig post!

Zapříčiněno poruchou vaziva (uvolnění závěsných struktur): při porodu (odtržení nebo natažení), chronické přetížení (kompenzováno dobrou svalovinou), kolagenopatie (vrozená méněcennost vaziva).

Symptomy prolapsu: tlak mezi nohama, boule mezi nohama (která se dá nahmatat nebo vidět v zrcátku), krvácení, výtoky, infekce, bolesti zad,…

Léčba prolapsu: Konzervativní léčba je u prolapsů nižšího stupně ( I.-III.). Konzervativní léčba spočívá v ošetření a cvičení svalů pánevního dna a celkovému postavení pánve a držení těla. U III. stupně se rozhoduje operace podle věku pacientky, symptomů, celkovému zdravotnímu stavu a sexuální aktivitě. 

Operační přístupy: 

  1.  tradiční rekonstrukční operace – riziko recidivy prolapsu
  2. vaginální rekonstrukce s implantátem (síťka)- vysoká úspěšnost až 90% (hlavně u předního a středního sestupu, u zadního není výrazný rozdíl od tradiční rekonstrukce)
  3. laparoskopická sakrokolpopexe (na pochvu je našita síťka, která je přikotvena ke kosti křížové)- částečné odstranění dělohy, ponechán děložní čípek. Nabízeno především sexuálně aktivním ženám.
  4. Kolpokleiza= uzavření pochvy (u žen s rizikem operace)
Js ig post! (1)

Rizika operace: Poranění močového měchýře nebo trubice. Krvácení, infekce močových cest, bolest při pohlavním styku, recidiva sestupu, inkontinence,…

Operace nemusí být trvalá. Se cvičením se ale oddalují případné zdravotní problémy a prodlužuje se její kvalita.

Zpracovala: Bc. Petra Nálevková Žilková

Js 32 foto blog

Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.

Celý článek »
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »