Sport: Cesta k rovnováze a zdravému vývoji dítěte nebo k nerovnováze a jednostrannému přetížení?

Podporování dětí ve sportovních aktivitách je chvályhodné. Sport nejen že pěstuje fyzickou kondici a disciplínu, ale také se stává kolébkou trvalých přátelství. Avšak neměli bychom přehlížet potenciální úskalí, která mohou vést ke zdravotním komplikacím vyplývajícím z neadekvátní fyzické zátěže.
Js 32 foto blog

Co by měli rodiče mít na paměti?

V současné době je trendem, že děti se ve velmi mladém věku specializují na konkrétní sporty, což často přináší vysoké fyzické nároky a značnou zátěž. Bohužel, jen málo sportů nabízí všestranný rozvoj, což může vést k nerovnoměrné zátěži na páteř, svaly a klouby. Toto jednostranné zaměření může být počátkem mnoha funkčních poruch.

Img-20230914-wa0030
Img-20230914-wa0029
Img-20230914-wa0026

Jak zabránit svalovým dysbalancím?

Svalová dysbalance – stav, kdy jsou některé svalové skupiny přetěžovány, zatímco jiné jsou oslabené – je častým problémem. Tuto nerovnováhu je možné řešit cíleným posilováním a kompenzačními aktivitami, které zapojují odlišné svalové skupiny než ty, které jsou v daném sportu nejvíce využívány.

Vytváření zdravých pohybových návyků

Děti si rychleji než dospělí vytvářejí vzorce pohybového stereotypu. Špatný vzorec může způsobit problémy jako vadné držení těla, chronické bolesti nebo drobné ( prozatím) degenerativní změny v raném věku. Z tohoto důvodu je vhodné, aby se děti v mladším věku věnovaly širokému spektru sportů, které zapojují různé svalové skupiny.

Img-20230914-wa0031
Img-20230914-wa0024
Img-20230914-wa0022

Důležitost rozmanitých sportovních aktivit

Pro harmonický vývoj je ideální kombinovat kolektivní a individuální sporty, což nejenže rozvíjí různé svalové skupiny, ale také učí děti spolupracovat s ostatními, aniž by byly na nich závislé. Navíc, zařazením kompenzačních aktivit nebo cvičení, jako je rekreační plavání nebo individuální či skupinové kompenzační cvičení s pohybovým specialistou, můžeme zajistit, že zatížení na klouby, svaly a vazy bude minimalizováno.

Závěrem – podporujme naše děti k aktivnímu a zdravému životnímu stylu, avšak s důrazem na udržení fyzické rovnováhy a prevenci zdravotních komplikací.

Zpracoval: Jan Kulhánek, pohybový specialista

Img-20230914-wa0021
Js 32 foto blog

Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.

Celý článek »
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »