Fyzioterapie v urogynekologii

Co má společného fyzioterapie v oboru gynekologie a urologie? Svaly pánevního dna.
Img_7553b

Jsou příčně pruhované, tedy námi ovladatelné a to znamená mimo jiné to, že je můžeme vědomě vrátit do kondice – ať už cvičením nebo relaxací. Ale všechno hezky popořádku, nejprve je třeba manuálně uvolnit spazmy. Jinak nikdy nedocílíme správného a trvalého výsledku. 

S jakými urologickými a gynekologickými diagnózami se na nás můžete obrátit? 

  • Gynekologická onemocnění – funkční sterilita (neplodnost), infertilita (žena je schopná otěhotnět, ale není schopná miminko donosit), dysmenorea (bolestivá menstruace), dyspareunie (bolest při pohlavním styku), prolapsy pánevních orgánů (pokles přední nebo zadní strany poševní, pokles dělohy)
  • Urologická onemocnění – stresová inkontinence (únik moči při skoku nebo kýchnutí), retence moči (neschopnost močení)
  • Fyzioterapie těhotných a následná příprava k porodu (metoda L. Mojžíšové – uvolnění svalů pánevního dna, masáž hráze, …) 
  • Fyzioterapie po porodu (ošetření po nástřihu, ošetření jizvy po císařském řezu, …) 
  • Příprava k IVF (metodou L. Mojžíšové s kombinací metody MFK)

Dále: bolestivá kostrč, anorektální dysfunkce (únik stolice, obstipace – zácpa)

Všechny vrstvy svalů spolu s vazivovým aparátem zajišťují podpůrnou i ochranou funkci orgánům v malé pánvi a mají svůj význam při mechanismu kontinence. Jsou součástí hlubokého stabilizačního systému, a tím se podílí na správném (nebo vadném) držení těla. 

Zajímá vás víc? Obecné informace o anatomii, významu a funkci svalů pánevního dna naleznete také u nás na blogu.

Img-4582

Jak probíhá první návštěva u fyzioterapeuta s urogynekologickou problematikou?

  1. Nejprve řešíme vaši anamnézu, takže vás podrobně vyzpovídáme. Zajímají nás informace z oblasti urologie a gynekologie, jaké jste prodělala operace nejen pohybového aparátu, úrazy, aj.
  2. Následujte vyšetření pohybového aparátu metodou MFK a metodou Ludmily Mojžíšové.
  3. Poté je na řadě ultrazvukové vyšetření aktivity svalů pánevního dna včetně palpačního i ultrazvukového měření diastázy (rozestup přímého břišního svalů). 
  4. Pokud je třeba, předem vás informujeme o nutnosti vyšetření per vaginam. Toto vyšetření provádíme jedině, pokud na ultrazvuku nezaznamenáme žádnou aktivitu. Po společné domluvě a souhlasem provedeme palpační vyšetření svalové síly per vaginam podle PPA konceptu.  
  5. Terapie spočívá v ošetření nalezených svalových spasmů pánevního dna per rectum podle metody Mojžíšové, nácvik aktivace a relaxace svalů pánevního dna. Ošetření neurolymfatických bodů, TrP, fascií nebo jiné podle výsledku z vyšetření MFK. Pokud k nám přichází žena s funkční sterilitou, řídíme se postupy metody Ludmily Mojžíšové.

Každá klientka posléze odchází s cvičební jednotkou na doma upravenou na míru (relaxační techniky, posilovací cvičení, metoda Mojžíšová, prvky z hormonální jógy, DNS, …) a termínem další návštěvy. 

Img_7749
Img_20220711_113306bb

Metoda podle Ludmily Mojžíšové očima fyzioterapeutky Jany Slusarčukové

Metodou Ludmily Mojžíšové se zabývám více než 10 let. Pracuji se ženami, které jsou ochotny pro vytoužené miminko udělat cokoliv. Brzy ráno vstát a hýbat se, pravidelně míchat a pít bylinky, upravit svoje pohybové návyky, každý večer cvičit. Také přicházet pravidelně na terapii, kde podstupují celou řadu mobilizací, cvičení a dalších manuálních technik. Jsou obdivuhodné pro svoji aktivitu a cílevědomost. Někdy stačí konzervativní léčba, fyzioterapie, jindy jde o přípravu a vyladění těla, aby byla větší šance na úspěch při IVF. 

Metoda dle Ludmily Mojžíšové má přesně určený postup a harmonogram, který dodržujeme také v jsfyzio. Kurz Metody podle Mojžíšové jsem absolvovala u fyzioterapeutky a lektorky Hany Volejníkové, které byla paní Mojžíšová učitelkou, a i proto ctím a dodržuji dané postupy. Zkrátka vím, že fungují.

Při první návštěvě odebereme anamnézu, následuje vyšetření, vysvětlíme harmonogram a posloupnost jednotlivých návštěv a naučíme klientku základní sestavu cviků na doma, kterou ženy cvičí dvakrát denně. Sestava cviků se mění v závislosti na uvolnění a zpevnění svalů v oblasti pánve.

Při druhé až šesté terapii ošetříme pánevní dno, SI klouby, bederní páteř a blokády žeber na základě opětovného vyšetření klientky. Průběh terapií se odvíjí od rychlosti ústupu obtíží a aktivní spolupráci klientky či klienta.

Pokud žena otěhotní, buď přirozeně nebo po lékařském zákroku, zůstává v naši péči až do porodu a po dohodě také cca rok po porodu. Cvičení i fyzioterapeutická péče se mění v závislosti na období před těhotenstvím, těhotenstvím, období šestinedělí až rok po porodu, kdy se tělo opět vrací zpět do své funkce a kondice.

01_tejpovani_567a4515

Očima fyzioterapeutky Petry Žilkové: Proč by ženy měly pečovat o své pánevní dno?

Když se kolem sebe rozhlédnu, vidím skoro každou ženu nalíčenou, každou druhou s perfektní manikúrou, každou třetí s umělými řasami – a takto bych mohla pokračovat dál a dál. Pečuje ale každá stejně svědomitě i o své pánevní dno? To bohužel ani každá desátá. Je to škoda, protože by se tak dalo předejít různým problémům…

Problémy s inkontinencí netrápí pouze ženy v pokročilém věku. Dost často jsou to ženy po úrazu, operaci nebo porodu, které svůj stav neřeší a čekají, že to samo přestane nebo se s tím dokonce smíří. 

Když jsem absolvovala svůj první kurz o pánevním dnu, lektorka nám řekla, že by každá žena měla od svých 30. narozenin preventivně trénovat svaly pánevního dna. Já bych to po svých zkušenostech maličko upravila – ideální je začít po prvním porodu, ne-li už v období přípravy na těhotenství. Svaly pánevního dna se chovají jako všechny ostatní svaly. Když je přestanete cvičit, ochabnou. 

Pomyslnými milníky jsou právě těhotenství a období menopauzy, kdy se mění napětí svalů. Vazivová složka ztrácí svoji pevnost a pružnost, dochází k úbytku svalové hmoty, a tím přicházejí orgány o svou funkční podporu. 

Když si to shrneme, tak každá žena, která je po porodu, operaci, nějakém traumatu ať už fyzickém nebo psychickém, by se měla věnovat svému pánevnímu dnu. Tak to prostě je. 

Navenek jsme krásné a upravené, buďme i zdravé! 

Zpracovala: Petra Nálevková Žilková

Pozn.: Články prezentované na webu js-fyzio.cz nenahrazují odborné lékařské/fyzioterapeutické vyšetření a mají informativní charakter, tak abyste snadněji porozuměli dané problematice například po Vaší návštěvě fyzioterapeuta, lékaře nebo jiného specialisty. Cílem naší databáze článků je nabídnout Vám na jednom místě aktuálně dostupné informace o jednotlivých potížích pohybového aparátu, se kterými se můžete setkat, a to snadno pochopitelným jazykem. 

Js-fyzio-cenik-fyzioterapie
Img-20240401-wa0030b

Jaro je tady: Čas vyrazit na kole, na brusle a s walkingovými holemi!

Slunce konečně vítězí nad mraky, květy se probouzejí ze zimního spánku a my? My vytahujeme z garáže kola, kolečkové brusle a nordic walkingové hole. Proč? Protože počasí venku volá po dobrodružství a my jsme připraveni mu vyhovět. Ale pozor, než vykročíme, pojďme si promluvit o tom, co nám naše oblíbené jarní aktivity přináší a na co bychom neměli zapomenout v kontextu zdravého pohybu.

Celý článek »
Unnamed (kopie)

Lymfatické tejpování

V JSFYZIO využíváme metody, které přinášejí  našim klientům optimální péči. Jednou z nich je i lymfatické tejpování pro podporu lymfatického systému a zlepšení toku lymfy v těle.

Celý článek »