Diastáza: „ Řeší ji hlavně ženy, ale ani mužům se někdy nevyhne.“

„Dobrý den, Jani. Po druhém porodu mi zůstala diastáza, snažím se ji cviky dostat do optimálního stavu, ale nějak se mi to nedaří. Kamarádka, co řeší ženy po porodu, mi tvrdí, že ji mám fakt širokou a je to na chirurgicky zákrok. Tak nevím. Nevím ani kdo by mi dal na to papír. Co myslíte? Mate s tím zkušenosti?“
Img_20230506_155710

Diastáza, nebo-li rozestup břišních svalů, nastává, když je vazivo přímého břišního svalu vystaveno silnému tlaku a tahu do stran. Nejčastěji se objevuje během těhotenství, ale také u mužů s břišním tukem či špatným postavením těla. 

Přirozený rozestup mezi svaly (do šířky jednoho prstu) je normální a nemusí znamenat diastázu. Ne každý rozestup je problém. 

Pozor na cvičení! 

Nevhodné cviky, jako zvedání nohou nebo nadměrné posilování břišních svalů, mohou způsobit rozestup svalu. Tím se oslabí vazivo linea alba, což vede ke vzniku diastázy.

Diastáza 2
Diastáza 1

🤔 Víte, co je kompenzovaná diastáza? „takže někdy fakt velká může být fakt funkční“

Jedná se o stav, kdy je rozestup břišních svalů hmatný, ale není příliš hluboký. Hluboké břišní svaly jsou stále funkční, což je klíčové pro správnou podporu středu těla a pánevního dna.

Img_20230506_155526

⚠️   Máme také rizika diastázy:

  • Zvýšené riziko kýly
  • Problémy s páteří a meziobratlovými ploténkami
  • Potíže s trávením a vylučováním
  • Pálení žáhy v důsledku špatné funkce bránice
  • Inkontinence a bolesti v kříži

 

📌 Diastáza není jen kosmetický problém – ovlivňuje celkovou funkčnost vašeho těla! 

S Diastázou lze pracovat, rozhodně to není neřešitelný problém jen je potřeba vědět jak na to😊

Zpracovala: Mgr. Jana Slusarčuková

Img-20230914-wa0030

PODZIMNÍ SPLÍN: Jak se připravit na méně slunce a kratší dny

S příchodem podzimu se dny zkracují, teploty klesají a mnozí z nás pociťují pokles energie a nálady. Tento podzimní splín je přirozenou reakcí na sezónní změny, jako je méně slunečního svitu a chladnější počasí. Jak s tím bojovat? Přinášíme několik tipů, jak si udržet energii a projít podzimem s úsměvem.

Celý článek »
Whatsapp image 2024-08-31 at 09.56.18

Kreatin v praxi: Honzovy zkušenosti

Kreatin je dusíkatá organická kyselina podobná bílkovinám, která se přirozeně vyskytuje v těle, převážně ve svalech, ale také v mozku. Přibližně 95 % kreatinu je uloženo v kosterních svalech, zbývajících 5 % v mozku.

Celý článek »