PODZIMNÍ SPLÍN: Jak se připravit na méně slunce a kratší dny

S příchodem podzimu se dny zkracují, teploty klesají a mnozí z nás pociťují pokles energie a nálady. Tento podzimní splín je přirozenou reakcí na sezónní změny, jako je méně slunečního svitu a chladnější počasí. Jak s tím bojovat? Přinášíme několik tipů, jak si udržet energii a projít podzimem s úsměvem.
Img-20230914-wa0030
  • Vytvořte si pravidelný spánkový režim

Podzim může narušit spánkový cyklus kvůli delší tmě ráno a dřívějšímu stmívání večer. Tělo reaguje únavou a problémy s usínáním. Řešením je pravidelný spánkový režim – stanovte si pevný čas pro spaní a vstávání, což pomůže regulovat melatonin a zlepšit kvalitu spánku.

  • Zajistěte si dostatek vitamínu D

Na podzim klesá množství slunečního světla, a tím i hladina vitamínu D, který je klíčový pro zdraví kostí, imunitu a náladu. Nedostatek může vést k únavě a depresím. Zvyšte jeho příjem konzumací tučných ryb, vaječných žloutků, hub a mléčných výrobků, případně zvažte doplňky.

  • Zahrňte do jídelníčku adaptogeny

Podzimní splín a stres lze zmírnit adaptogeny, jako jsou ashwagandha, rhodiola a schisandra. Tyto přírodní látky podporují hormonální rovnováhu, zvyšují energii a zlepšují náladu, což pomáhá tělu přizpůsobit se sezónním změnám.

  • Neomezujte venkovní pohyb

Pravidelný pohyb venku je skvělý způsob, jak bojovat proti podzimnímu splínu. I slabší sluneční svit zvyšuje energii a náladu díky produkci serotoninu. Procházky, běh či cyklistika udrží tělo aktivní a mysl svěží.

  • Upravte stravu pro podzimní období

Podzim volá po výživných teplých jídlech, jako jsou polévky, dušená jídla a pečená zelenina, které dodají energii a podpoří imunitu. Zahrňte sezónní potraviny bohaté na vitamíny, jako dýně, řepa a batáty.

  • Vytvořte si domácí relaxační prostředí

Chladné podzimní večery jsou ideální pro odpočinek. Vytvořte si útulný prostor s dekami, tlumeným osvětlením a čajem. Meditace, čtení nebo hudba pomohou načerpat síly a udržet psychickou pohodu.

  • Světelná terapie jako pomoc proti nedostatku světla

Světelná terapie může zmírnit příznaky sezónní afektivní poruchy (SAD) tím, že simuluje denní světlo. Speciální lampy pomáhají zlepšit náladu a zvýšit energii, zejména při použití ráno.

Zpracoval: Honza Kulhánek, pohybový specialista

Img-20230914-wa0030

PODZIMNÍ SPLÍN: Jak se připravit na méně slunce a kratší dny

S příchodem podzimu se dny zkracují, teploty klesají a mnozí z nás pociťují pokles energie a nálady. Tento podzimní splín je přirozenou reakcí na sezónní změny, jako je méně slunečního svitu a chladnější počasí. Jak s tím bojovat? Přinášíme několik tipů, jak si udržet energii a projít podzimem s úsměvem.

Celý článek »
Whatsapp image 2024-08-31 at 09.56.18

Kreatin v praxi: Honzovy zkušenosti

Kreatin je dusíkatá organická kyselina podobná bílkovinám, která se přirozeně vyskytuje v těle, převážně ve svalech, ale také v mozku. Přibližně 95 % kreatinu je uloženo v kosterních svalech, zbývajících 5 % v mozku.

Celý článek »