Skolióza u dětí: Průvodce pro rodiče

Všimli jste si, že se vaše dítě krčí a hrbí více než obvykle? Možná se vám zdá, že má jedno rameno výš než druhé. Nebo si stěžuje na bolest zad? Né vždy se musí jednat o skoliźu páteře, ale je dobré být o krok napřed. Vědět, na koho se můžu obrátit a kde najít ty správné odpovědi. Pojďte si udělat přehled, čeká na vás odborný čánek o skolióze, kterému budete rozumět. V tomto článku si povíme.
B8c8827e-f082-43a2-9abe-89dc16710790
  • Jak důležitá je naše páteř ve vývoji.
  • Co je to skolióza a jaké jsou druhy?
  • Jaké jsou příčiny?
  • Kdy vyhledat odbornou pomoc?
  • Na koho se obrátit a jak se skolióza léčí? 
  • Inspirativní příběh Klaudie (9let)

Páteř – strom, který roste s námi a drží naše tělo

A když píšu strom, myslím tím hodně vzácný a chráněný strom. Pokud má páteř pevné kořeny a správný růst, je silná, odolná a v dospělosti nám bude děkovat. Dětská páteř se vyvíjí až do 19. roku života, a to je dlouhá doba nato jí vytvořit zdravé podmínky pro růst, nebo taky nevědomky pěkně zavařit. 

“Ten Jiřík tak rychle vyrostl. Je z něj už opravdu velký chlapec, celý táta.”  

Věděli jste, že v období od narození do 5. roku dítěte roste páteř v průměru 2,2 cm ZA ROK? Je to tzv. první rychlá fáze růstu. Poté nastává pomalejší fáze, kdy páteř roste v průměru 1,1 cm za rok a trvá do 10.-11. roku dítěte. Na konci této fáze je vývoj páteře na 78%. 

“Ta naše Maruška byla vždycky jedna z nejmenších ve třídě, ale v pubertě se krásně vytáhla. Teď je to vysoká mladá dáma.”

Tady nastává druhá rychlejší fáze růstu. V tomto “pubertálním” období roste páteř v průměru 1,8 cm za rok. 

Suma sumárum – Páteř je více, než obyčejná kost. Tvoří oporu a stabilitu pro naše tělo. Jakmile se poruší vývoj páteře, nedokáže na 100% držet naše těla. Nebudeme se tu ale hroutit a rovnou se na tu skoliózu podíváme.

Us blog porovnání

Skolióza – Křivky, které mohou potrápit 

Skolióza je zakřivení páteře, se kterým není radno si zahrávat. Na rozdíl od vadného držení těla, které je flexibilní a dá se napravit, je skolióza strukturální deformace páteře. To znamená, že se týká nejen svalů, ale i kostí a obratlů. A nedá se úplně vyléčit. Projevuje se třemi typy křivky:

  1. Předozadní (frontální): Páteř se zakřiví do STRANY. Nejčastější typ skoliózy, která postihuje nejčastěji dívky.
  2. Boční (sagitální): Naruší se fyziologické zakřivení páteře. Mírné zakřivení je normální, ale u skoliózy je výraznější.
  3. Rotační (transverzální): Obratle se otočí. Způsobuje asymetrii trupu a HRBENÍ.

 

Takže pokud nejsou přítomny všechny tyto křivky, nejedná se o pravou skoliózu, ale o VADNÉ DRŽENÍ TĚLA. 

Nejčastějším typem je IDIOPATICKÁ skolióza, která postihuje asi 80 % pacientů. Přesný mechanismus vzniku ale zatím nikdo nerozluštil, i když se zdá, že v něm hrají roli dědičné faktory. Dalšími typy jsou neuromuskulární  skolióza a jiné vrozené deformity.

Nejčastějším projevem idiopatické skoliózy je pravostranná hrudní křivka, která se vyskytuje u více než 50 % jedinců. Dívky jsou na toto onemocnění náchylnější než chlapci. Někdy se ale může objevit i dvojitá nebo trojitá křivka (hrudní a bederní) nebo prostá bederní křivka.

Pro pochopení idiopatické skoliózy používají lékaři speciální klasifikaci, která se nazývá Lenkeho klasifikace. Rozlišuje 6 základních typů křivek a s pomocí dalších parametrů celkem 46 podtypů. Teď si je všechny ukážeme …… ale né, dělám si legraci :) 

Kromě těchto typů existují i méně časté formy skoliózy, jako je vrozená skolióza, posttraumatická skolióza (vzniklá po úrazu) a iatrogenní skolióza (vzniklá po lékařském zákroku).

Když už jsme si tedy jistí, že dítko skoliózu má, je velice důležité zjistit, jaký druh a stupeň. To nám totiž určí, jak bude léčba vypadat. 

Us řady vývoje bolesti
Us řady vývoje bolesti (1)

Jaké jsou příčiny skoliotické deformity nebo vadného držení? 

Uspěchaný vývoj – Miminko se narodí s úžasnou schopností učit se a rozvíjet se. Není ale připravené hned sedět a chodit. První rok života mu umožňuje postupně se vše naučit v přirozeném sledu a s přesně definovanými pohybovými vzorci. Pokud dáme tříměsíční batole do šikmého lehátka, ohrožujeme jeho zdravý vývoj páteře i psychomotorický vývoj. Dítě sice bude spokojené, protože má lepší rozhled, ale motoricky na tuto pozici ještě není připraveno. Důležité je, aby se dítě do každé vývojové fáze dostalo samo aktivně. Pokud mu do ní pasivně pomůžeme, ztratí motivaci k vlastnímu snažení, která je pro jeho rozvoj klíčová.

Nevhodná obuv – Zdravé nohy jsou pro děti klíčové pro jejich spokojený a aktivní život. Proto je důležité vybírat jim vhodnou obuv, která podpoří přirozený vývoj nohou a zabrání vzniku vad a deformit. Pružnost – prostorná špička – prodyšný materiál – velikost. A pozor, to samé platí o ponožkách, které by nohu neměli příliš stahovat.

Nedostatek pohybu: Nedostatek pohybu může oslabit svaly a vést k vadnému držení těla, které může přejít v skoliózu. 

Obezita: Nadváha a obezita kladou na páteř velký tlak, což může vést k její deformaci.

Genetika: Existuje genetická predispozice ke skolióze. Pokud má jeden z rodičů skoliózu, je větší pravděpodobnost, že ji bude mít i dítě.

Kdy máte zpozornět a vyhledat odbornou pomoc? 

Vy jako rodiče znáte své děti nejlépe. A jako první tak můžete odhalit, že je něco křivé, zhrbené, vypouklé nebo do strany. Zde je výčet problémů, které si zaslouží pozornost odborníka:

  • Rozdílná výška ramen a postavení lopatek, odstáté lopatky. 
  • Předsunuté držení hlavy. Předsunutá ramena vpřed se zvýšením hrudní kyfózy (nahrbení v oblasti hrudníku).
  • Vyklenuté bříško se zvýrazněnou lordózou (prohnutí v oblasti beder).
  • Podezření na skoliózu (vybočení páteře do strany.)
  • Vnitřní rotace dolních končetin v kyčelních kloubech. Postavení kolen do X.
  • Výrazná nemotornost dítěte. 
  • Dítě si opakovaně stěžuje na bolesti pohybového aparátu – kosti, svaly, klouby, vazy
  • Únava po krátké fyzické námaze

 

Na koho se obrátit?

V první řadě navštivte svého pediatra či pediatričku. Narovinu sdělte, co vás trápí a co se vám nezdá. Tam proběhne základní vyšetření a pravděpodobně se setkáte s ortopedem či fyzioterapeutem. (V dnešní době si soukromého fyzioterapeuta na individuální konzultaci můžete najít i bez doporučení lékaře.)

Jak se skolióza léčí?

Skolióza není jen otázkou estetiky a pohyblivosti. U závažnějších křivek ovlivňuje i funkci vnitřních orgánů, a to především dýchání, srdeční činnost a trávení. Dobrou zprávou je, že při včasném odhalením a léčby se zlepší i funkčnost orgánů. Potřebujeme proto znát, v jaké fázi a vážnosti se skolióza nachází. K tomu nám pomáhá měření úhlu podle Cobba a úhel skoliózy zjistíme na RTG snímku. Když už známe úhel skoliózy navrhujeme léčbu.

  • Křivky do 20 stupňů dle Cobba sledujeme. Navrhujeme individuální cvičení a komplexní FYZIOTERAPII 
  • Dětem s křivkami od 20 – 30 stupňů nakládáme snímací KORZET
  • U křivky nad 40 stupňů indikujeme OPERAČNÍ ŘEŠENÍ. Samozřejmě, záleží na tom, jak moc jsou kosti vyvinuté a jak velké je riziko, že se vada páteře bude zhoršovat.

Něco málo o korzetu

Img_2738
Anetka léčená korzetoterapií

Pro nás fyzioterapeuty je korzet zázračná pomůcka, která má dva důležité úkoly. Korzet vyvíjí tlak a tím páteř NAROVNÁVÁ + ZABRAŇUJE jejímu dalšímu křivění.

Dále podporuje správné držení těla a omezuje pohyby, které by mohly křivku zhoršovat. A stimuluje svaly trupu a pomáhá jim posílit. Když se to celé spojí a pravidelným cvičením fyzioterapii můžeme se všichni těšit z dobrých výsledků. Jako třeba Klaudie.

Příběh Klaudie 

Klaudie (9let) se ke mě do JSfyzio dostala po ročním boji s neefektivní léčbou skoliózy. Důležitou roli v tomto rozhodnutí sehrála i paní učitelka, která byla celou dobu velkou oporou pro Klaudii a její rodinu. 

V roce 2021 Klaudie s maminkou navštívila ortopeda kvůli problémům s dýcháním. Rentgen ale ukázal zakřivení páteře (skoliózu) 37 stupňů. Maminka byla zdrcená a se spoustou otázek se hned začala shánět po informacích a možnostech léčby.

Klaudie musela začít nosit korzet 23 hodin denně a cvičit. Ortoped bohužel vyloučil krasobruslení, které Klaudie miluje. Maminka ale odmítala se vzdát a hledala alternativní řešení.

“Nikdo si nedovede představit, co se honí mámě v hlavě, když ji někdo řekne: Je možné, že vaše dítě půjde na operaci páteře. A byla to má Klaudinka, která měla jasný cíl: Mami, ale já bruslit nepřestanu.”

Třídní učitelka Klaudinky byla celou dobu součástí. Když ani po roce léčby nepřicházelo zlepšení, doporučila mamince naši fyzioterapeutickou ambulanci, kde se ( mimo jiné ) specializujeme na dětskou skoliózu. 

Při první návštěvě jsem si obě děvčata vyslechla – měly za sebou už dlouhou cestu, jenže bez výsledků. Proto jsem nabídla, že jestli mám pomoct, bude to dřina, velká. Následovala změna léčby. 

  • Korzet 20 hodin denně místo 23 h
  • Cvičení 4x denně po kratších intervalech místo 1x denně.
  • Zapisování počtu cvičení do sešitu pro kontrolu.
  • Postupné zvyšování obtížnosti cviků.
  • Zaměření na protahování a posilování svalů trupu.
  • Zapojení herních prvků do cvičení, například fyzioxeso 

Klaudie se ukázala jako nesmírně disciplinovaná a zodpovědná. I přes počáteční odpor se s maminkou vrhla do cvičení a VÝSLEDKY se brzy dostavily. 

Dnes Klaudie cvičí s námi jen jednou za čas, kontrolujeme její pokroky a učíme ji nové cviky. Její příběh je INSPIRACÍ pro nás i pro všechny rodiče, kteří se potýkají se skoliózou u svých dětí. Se správným přístupem a vytrvalostí se dá tato vada páteře zvládnout a děti se mohou plně věnovat svým koníčkům.

23a810cc-78b0-4db7-ba18-654085d494da

Virtuální objetí na závěr 

I když je skolióza vážná vada páteře, prosím, nezapomínejte na to, že v tom nejste sami. Teď už víte, že se to dá zvládnout a nejen Klaudie je živým důkazem. Děti se skoliózou se vracejí zpět ke svým koníčkům, šťastnější a zdravější. Na závěr tak posílám virtuální objetí. 

Vaše Jana z JSfyzio. A Klára :)

Img-20230914-wa0030

PODZIMNÍ SPLÍN: Jak se připravit na méně slunce a kratší dny

S příchodem podzimu se dny zkracují, teploty klesají a mnozí z nás pociťují pokles energie a nálady. Tento podzimní splín je přirozenou reakcí na sezónní změny, jako je méně slunečního svitu a chladnější počasí. Jak s tím bojovat? Přinášíme několik tipů, jak si udržet energii a projít podzimem s úsměvem.

Celý článek »
Whatsapp image 2024-08-31 at 09.56.18

Kreatin v praxi: Honzovy zkušenosti

Kreatin je dusíkatá organická kyselina podobná bílkovinám, která se přirozeně vyskytuje v těle, převážně ve svalech, ale také v mozku. Přibližně 95 % kreatinu je uloženo v kosterních svalech, zbývajících 5 % v mozku.

Celý článek »