Podpora bříška v těhotenství

Ve 2. a 3. trimestru nás může potrápit napětí kůže na břiše, prsou a především kdejaká bolest (záda, třísla, podbřišek,...). Poslední trimestr v těhotenství bývá pro některé maminky obtížný. Rostoucí bříško je těžké, táhne dopředu a dolů, to má za následek změnu těžiště u ženy.
Img_1076
Img-20231031-wa0002

Nastávající maminka se snaží změnu těžiště vyrovnat tím, že horní polovinu těla začne tlačit dozadu a dojde k vadnému držení těla. Stabilita páteře klesá a vzniká větší napětí na svaly, které drží oporu těla. Nepřispívají k tomu ani těhotenské hormony, které uvolňují vazy a klouby v těle kvůli snadnějšímu porodu.

Pokud začne cokoliv bolet, máme několik možností na výběr. Jako první samozřejmě doporučujeme návštěvu u lékaře, aby vyloučil jakákoliv rizika v těhotenství. Pak by měla následovat návštěva u fyzioterapeuta, který se zaměřuje na ženy v období těhotenství. V dnešní době je sousta manuálních technik, kterými lze těhotným ženám ulevit od bolesti ať už zad, třísel, kostrče, nohou nebo jiné části těla, které v tomto období mohou potrápit. Dále jako podporu bříška, aby se ulevilo vazům, kůži a hlavně bolavým zádům můžeme doporučit těhotenský pás, kineziotaping nebo zavinovací šátek.

Těhotenský pás:

  • uvolňuje bederní část páteře
  • podpora rostoucího bříška a zabraňuje vzniku strií a poklesu orgánů
  • dopomáhá k lepšímu držení těla
  • některé pásy poslouží i po porodu k zavinutí dělohy a ke stažení břišních svalů

Pás musí být nastavitelný ve stažení a míry komprese. Vyberte podle obvodu boků a nezapomeňte, že bříško ještě poroste. Materiál by měl být měkký a příjemný na kůži. Vyberte takový pás, který bude na zadní části širší, aby byla dobrá opora pro bederní páteř.

Img-20231031-wa0003
Img-20231031-wa0006

Kineziotaping:

  • podpora pro rostoucí bříško
  • zmírnění bolesti spojené s rostoucím bříškem
  • stabilizace páteře
  • lepší držení těla
  • umožňuje plný rozsah pohybu, neomezuje
  • prokrvuje pokožku
  • používá se i po porodu

 

Způsobů jak zatejpovat bříško je několik. Je lepší se poradit s odborníkem, aby vás naučil správnou techniku než se do toho pustíte samy. Pozor na přecitlivělou pokožku, kdy je lepší tejp vyzkoušet na menším kousku kůže, popřípadě pořídit hypoalergenní a senzitivní tejp k tomu určený. Tejpování nemusí vyhovovat každé těhotné ženě. Pokud se po aplikaci objeví tvrdnutí bříška, svědění nebo bolest, tejp odstraňte z kůže.

Šátkování se od nepaměti používá napříč celým světem. Jedná se starobylou techniku. V těhotenství se váže kolem pasu a pod bříškem, aby ulevil od tíhy rostoucího bříška a byl prevencí bolesti podbřišku a zad. Zároveň jemně mobilizuje kost křížovou a uvolňuje napětí na sponě stydké. Podpoří správnému držení těla. Je potřeba 2,5- 3,5 m dlouhý šátek ideálně z bavlny, lnu nebo vlny. Čím pevnější látka, tím lepší.

K čemu se ještě šátek používá?

  • Šátkování bříška před porodem- pevná opora
  • Cvičení, úlevové techniky a masáže
  • Šátkování miminek
  • Stažení bříška po porodu (stažení dělohy, na diastázu, symfyzeolýza)
Unnamed

Zpracovala: Bc. Petra Nálevková Žilková

Js 32 foto blog

Otužování

Otužování, také nazývané jako kryoterapie nebo expozice chladu, nabývá na oblíbenosti jako účinná metoda pro posílení celkového zdraví a vitality. Tato praxe, která zahrnuje pravidelné vystavení těla nízkým teplotám, má hluboké kořeny v různých kulturách po celém světě a je známá pro své mnoho zdravotních a psychologických výhod.

Celý článek »
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »