JS FYZIO & Bára

Příběh Báry, mladé volejbalistky, v JSfyzio začal v září 2022. Báře hrozila operace páteře, kterou samozřejmě podstoupit nechtěla. Bára s maminkou přišly na konzultaci k fyzioterapeutce Janě Slusarčukové, aby zkonzultovaly Bářino dosavadní cvičení a mohly zvážit případně další možnosti terapie.
Js 32 foto blog
Js komiks

Spolupráce patnáctileté Báry a fyziotrenérky Marušky

Cíl: zabránit operaci páteře

Jana: „Proběhla první diagnostika, změna, oprava a zjednodušení dosavadní cvičební jednotky, nastavení denního režimu cvičení a hlavně vysvětlení, že bez aktivní spolu-práce to nepůjde. V závěru konzultace jsem předala Báře doporučení na Marušku Bártovou, fyziotrenérku, která dostala za úkol pravidelné cvičení s Bárou pro splnění požadovaného cíle.“ (JS)

Snímek obrazovky bára štastná
Zdroj: MFK systém 22.9.2022 první návštěva v JSfyzio
Bara1b
Bara2

Skolióza je definovaná jako patologické zakřivení páteře na pravou nebo levou stranu frontální (čelní) rovině. 

Dětská páteř, prochází v průběhu růstu přirozeným vývojem. Nedostatečná pohybová aktivita, dětská obezita či jednostranné přetěžování vrcholovým sportem patří k nejčastějším příčinám vadného držení těla.

Rozdíl skoliózy u dětí a u dospělých je, že křivku skoliózy u dospělých vlivem ukončeného růstu již oproti dětem téměř nelze ovlivnit. To nicméně neznamená, že by snaha o korekci např. pomocí cvičení neměla význam.

Maruška: „s Bárou jsme se pustily do intenzivní práce, která zahrnovala nejen cvičení, ale také masáže fascií a terapii spoušťových bodů. Vytvářely jsme fotodokumentaci pro porovnávaní naší společné práce v průběhu 8 měsíců. Snažila jsem se nastavit cvičení, které bude pro Báru vhodné na doma, ve škole, před i po sportu. „

Bara3

Bára za Maruškou pravidelně 2x týdně docházela do JSfyzio a zodpovědně cvičila každý den několikrát dle původní domluvy s fyzioterapeutkou. Během dvou týdnů byla Bára bez bolesti zad. Za necelé dva měsíce se dostavily první výsledky v podobě změny držení těla. Druhá kontrola u fyzioterapeutky proběhla s velikou pochvalou.

Bara4
Zdroj: MFK systém 1.11.2022

Maruška. „Pracujeme dál, blíží se termín kontroly u lékaře a rozhodnutí, zda je operace nutná. Přišel den D, veškerá snaha, a hlavně zodpovědnost 15leté Báry přinesla ovoce, operace se nekoná. Bára, poznala, že její cvičení nekončí. Musí své tělo udržovat v kondici, aby mohla dál bez bolesti sportovat a jednou až přijde těhotenství, udržet svá záda v rovnováze. Budeme spolu pracovat dál, v delších intervalech (cca 1x za 2-3 týdny) a dle potřeby volit terapii a cvičení.

Bára 20.4.23
Zdroj: MFK systém 20.4.2023
Bara5b

„Tímto Báře děkuji za skvělých 8 měsíců. Přeji ji, aby ji zůstala její píle, zodpovědnost i nadšení.“ Maruška Bártová

94deecff-035c-4ca2-8375-c54b31de9701
8b99475d-c913-4157-856f-cd0d5cc7cce7
A661c070-c450-4a33-a86d-490afcf5df6f_1

 A jak to vidí Bára? 

Od 10 let mám skoliózu. Moc mě to netrápilo, chodila jsem pravidelně na kontroly, občas cvičila. V 15 letech se to ale o hodně zhoršilo.  Přišly bolesti zad. Kontrolní rentgen bohužel ukázal velké zhoršení.  Korzet, operace a zákaz sportu!!! ŠOK – co teď??!! Mamka domluvila návštěvu u Jany Slusarčukové. První návštěva neukázala nic dobrého, ale domluvily jsem se na další kontrole a pravidelném cvičení. Vzala si mě na starost Maruška. Chodila jsem 2xtýdně cvičit. Domluvily jsme se spolu, tak aby mi to vyhovovalo a zvládla jsem jak školu, tak sport. Při cvičení mě natáčí na mobil, abych se viděla a mohla cvičit správně i doma.  Samozřejmě nestačí cvičit 2xtýdně. Řekla jsem si, že operaci nechci, že chci dál sportovat a že musím bojovat.  Cvičím 3xdenně/7dní v týdnu doma a 2xtýdně pod dohledem Marušky. Mám i sestavený plán na protažení před a po tréninku. Při další kontrole u Jany se výsledky usilovné práce ukázaly. Výsledky byly viditelné i na pohled, bolest žádná. JUPÍÍÍ!!! Teď už jen aby to potvrdili i lékaři a operace byla zažehnána.  Návštěva v nemocnici dopadla dobře. Operace není nutná!!! Jany předpoklad se potvrdil, došlo k velkému zlepšení za necelé 4 měsíce. Dál pravidelně cvičím doma a k Marušce chodím už jen 1xtýdně. Jsem moc ráda, že mamka JS Fyzio kontaktovala a Jana s Maruškou si mě vzaly na starosti.  

Moc jim děkuji za pomoc a podporu.  

Bára

Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »
Img-20240401-wa0030b

Jaro je tady: Čas vyrazit na kole, na brusle a s walkingovými holemi!

Slunce konečně vítězí nad mraky, květy se probouzejí ze zimního spánku a my? My vytahujeme z garáže kola, kolečkové brusle a nordic walkingové hole. Proč? Protože počasí venku volá po dobrodružství a my jsme připraveni mu vyhovět. Ale pozor, než vykročíme, pojďme si promluvit o tom, co nám naše oblíbené jarní aktivity přináší a na co bychom neměli zapomenout v kontextu zdravého pohybu.

Celý článek »
Unnamed (kopie)

Lymfatické tejpování

V JSFYZIO využíváme metody, které přinášejí  našim klientům optimální péči. Jednou z nich je i lymfatické tejpování pro podporu lymfatického systému a zlepšení toku lymfy v těle.

Celý článek »