Cítím únavu… Potřebuji masáž!

Maruska-masaz-mfk-2.jpg

Nechce se mi nic dělat…

Cítím, jak je mé tělo unavené a myšlenka na jakýkoliv aktivní pohyb mě děsí… POTŘEBUJI MASÁŽ!

Jakou masáž potřebuji? Nevím, přeji si jen ležet, nemluvit a nechat hýčkat svoje unavené tělo, hlavně ať nemusím minimálně hodinu nic dělat…

V JS-FYZIO si můžete dopřát širokou škálu masáží, a to především zdravotní, relaxační či sportovní masáže nebo stimulaci neurolymfatických bodů, které jsou také důležitou součástí péče o zdraví. Naše zdravotní masáže jsou založené na individuálním přístupu, při kterém dbáme na zdravotní stav a kondici pacienta. Pro zdravotní masáže, masáž pro stimulaci povrchových fascií a terapii neurolymfatických bodů využíváme MFK systém.

MFK Systém je určen pro terapii a prevenci funkčních poruch pohybového aparátu. Je důležité znát přesná místa, která byla vlivem námahy porušena, projevují se sníženou aktivací, mají menší výkon a reakci, jsou zranitelnější a náchylnější k onemocnění, nezastávají stabilní funkci a jsou proto pro fyzický pohyb nespolehlivá. Ve chvíli, kdy v organismu dojde ke vzniku svalové dysbalance, nastaví pohybový systém chybné pohybové vzorce, a v důsledku toho dojde ke změně držení těla. Vzápětí se dostaví bolest jako signál toho, že je něco v nepořádku. V takovém případě je nutná úprava svalové rovnováhy a integrace jednotlivých svalových skupin do správných svalových stereotypů. Tím se docílí vhodného a ekonomického tzv. „správného“ držení těla a bolest ustupuje.

MFK Systém seřadí místa konkrétních povrchových svalů, na kterých je vhodné provádět uvolňovací techniky. Vytvoří tak zcela unikátní terapii na míru vašemu aktuálnímu stavu.

Cítím únavu... Potřebuji masáž!

Masáž pro stimulaci povrchových fascií

Pro uvolnění fascií (červeně zobrazené) využívá terapeut svou dlaň, která je zdrojem nepřeberného množství dotyků, jakými jsou jemné hlazení, tření, roztírání hřejivého oleje či emulze. Ruka terapeuta je účinným zdrojem tepla. Tím může být i je teplo přenesené do různých přírodnin jako například do rašeliny, soli nebo zrnek písku nasypaných v plátěném obalu. Ošetření teplem a dotykem přináší fascii pružnost, pevnost a elasticitu, která svalu dovoluje fungovat.

Cítím únavu... Potřebuji masáž!

Zdroj- https://app.mfksystem.com/

Na chlad reaguje fascie (modře zobrazené) opačně. Kostky ledu, kryoterapie, nanesení chladivé emulze nebo oleje se stahujícím efektem způsobí podráždění senzitivních nervových zakončení a motorická zakončení fascii stáhnou. 

Pokud platí, že teplo fascii uvolňuje a chlad naopak stahuje, může terapeut vhodnou aplikací tepla a chladu na žádoucí místo vytvořit v pohybovém systému pocit bez bolesti. Tím, že sval, jehož fascie je stažená, terapeut zahřeje a naopak sval, jehož fascie je uvolněná, chladem na okamžik stáhne, nastává rovnováha.

Cítím únavu... Potřebuji masáž!

Terapie neurolymfatických bodů 

Neurolymfatické body jsou umístěny v blízkosti lymfatických žláz na těle vpředu na hrudníku, zádech, horních i dolních končetinách. Třením a dotykem těchto míst dochází k aktivaci lymfatických cév příslušných orgánů a žláz. Dochází k odplavení metabolických odpadních produktů z těla, a tím se výrazně zlepšuje stav a posiluje funkce všech orgánů v těle. V těle dojde k opětovnému nastolení rovnováhy.

Cítím únavu... Potřebuji masáž!

Zdroj- https://app.mfksystem.com/

Relaxační masáž 

Cílem tohoto druhu masáže je uvolnění a osvěžení unaveného organismu.

Sportovní masáž 

Sportovní masáž je součástí aktivní přípravy organismu na fyzický výkon či podporou v případě nedostatku tělesného pohybu. 

Masáž je jednou z nejstarších manuálních regeneračních procedur. Kromě základního rozdělení existuje mnoho druhů masáží a masážních technik, které může masér kombinovat s ohledem na individuální potřeby klienta.

Cítím únavu... Potřebuji masáž!

Masáž a její účinky:

  • přináší celkovou relaxaci a uvolnění organismu
  • zlepšuje podmínky pro činnost svalů a kloubů, uvolňuje ztuhlé svaly
  • zlepšuje krevní a lymfatický oběh, usnadňuje odtok zplodin, které vznikají ve svalech po tělesné námaze, a tím urychluje odstraňování pocitů únavy a bolesti
  • redukuje otoky
  • odstraňuje stres
  • dodává novou energii
  • posiluje imunitu
  • působí na povrch těla, ale příznivě ovlivňuje i orgány uložené hlouběji (např. napomáhají regulaci střev)
  • podporuje zvýšení výživy kožních buněk a přispívá ke zlepšení jejich činnosti
  • aktivuje sportovce před výkonem
  • pomáhá při rekonvalescenci po nemocech, úrazech a operacích

Jsou ale i případy, kdy masáž vhodná není, a to při:

  • jakémkoliv akutním, infekčním, horečnatém či zánětlivém stavy
  • onkologických onemocnění (vyléčení pacienti jen s potvrzením od lékaře)
  • těhotenství v 1. trimestru
  • kožních onemocněních, otevřených ránách
  • onemocnění nebo poranění dutiny břišní 
  • závažnějších krvácivých stavech (hemofilie, leukémie)
  • stavech vyžadující klid na lůžku a po nedávných operacích
  • po velké fyzické námaze (lépe počkat do druhého dne)
  • bezprostředně po jídle
  • po požití alkoholických a návykových látek

 Kdy se poradit s lékařem:

  • u onemocnění srdce
  • při problémech s krevním tlakem 
  • při cukrovce
  • při epilepsii
  • u chronických kožních chorob

V dnešní uspěchané době, kdy lidé trpí bolestí jak psychickou, tak fyzickou jsou pravidelné masáže velmi dobrým doplňkem při jakékoliv fyzické aktivitě nejen u sportovců.  U vrcholových i hobby sportovců by měla být masáž součástí tréninkového plánu pro urychlení regenerace měkkých tkání a minimalizaci zranění. 

Pozn.: Články prezentované na webu js-fyzio.cz nenahrazují odborné lékařské/fyzioterapeutické vyšetření a mají informativní charakter, tak abyste snadněji porozuměli dané problematice například po Vaší návštěvě fyzioterapeuta, lékaře nebo jiného specialisty. Cílem naší databáze článků je nabídnout Vám na jednom místě aktuálně dostupné informace o jednotlivých potížích pohybového aparátu, se kterými se můžete setkat, a to snadno pochopitelným jazykem.  V případě, že na základě podobnosti zde popsaných projevů usuzujete na konkrétní diagnózu, doporučujeme Vám konzultovat Vaše potíže při osobní návštěvě lékaře nebo fyzioterapeuta. Informace zde prezentované nenaplňují znaky §2a zákona o regulaci reklamy č. 40/1995 Sb. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Unnamed (kopie)

Lymfatické tejpování

V JSFYZIO využíváme metody, které přinášejí  našim klientům optimální péči. Jednou z nich je i lymfatické tejpování pro podporu lymfatického systému a zlepšení toku lymfy v těle.

Celý článek »