Kreatin v praxi: Honzovy zkušenosti

Kreatin je dusíkatá organická kyselina podobná bílkovinám, která se přirozeně vyskytuje v těle, převážně ve svalech, ale také v mozku. Přibližně 95 % kreatinu je uloženo v kosterních svalech, zbývajících 5 % v mozku.
Whatsapp image 2024-08-31 at 09.56.18

„Kreatin – Vědecky nejprobádanější látka“

Kreatin se transportuje krví a využívá se v částech těla, které vyžadují vysokou energetickou náročnost. Na hladinu kreatinu v těle mohou mít vliv různé faktory, jako je příjem masa, fyzická aktivita, množství svalové hmoty a hormonální úroveň. Kreatin monohydrát patří mezi nejpopulárnější doplňky stravy podporující růst svalů a zvyšování síly.

Potraviny bohaté na kreatin:

  • Červené maso
  • Ryby (losos, tuňák)
  • Vaječné žloutky
  • Mořské plody

 

Kreatin se využívá pro zlepšení fyzického výkonu, urychlení růstu svalových vláken a zvýšení schopnosti těla produkovat energii, protože podporuje tvorbu adenosintrifosfátu (ATP). Přispívá ke zvýšení energie a snížení únavy. Dále zpomaluje úbytek kostní hmoty a zmírňuje příznaky degenerativních onemocnění kloubů, jako je osteoartróza. Pozitivně ovlivňuje i příznaky Parkinsonovy choroby a podporuje léčbu neurologických onemocnění, jako jsou Alzheimerova choroba, epilepsie nebo cévní mozková příhoda. Kreatin může také pomoci snížit hladinu cukru v krvi.

Honzova zkušenost

Protože cvičím ráno před prací a potřebuji se rychle zregenerovat do dalšího dne, zároveň být mentálně připravený na práci s klienty, hledal jsem suplement, který by mi s tím pomohl. Dlouhodobě užívám pouze jeden suplement, a to hořčík. Ostatní doplňky stravy používám jen sezónně a nepravidelně. Věřím, že nic by se nemělo suplementovat dlouhodobě, dokonce ani hořčík, pokud nemáte výraznou fyzickou a psychickou zátěž. Kreatin jsem si vybral kvůli jeho širokému spektru účinků. Hlavní pro mě bylo urychlení regenerace, abych měl dostatek energie nejen na trénink, ale i pro své klienty.

Js ig feed

Aha moment…

Už po týdnu užívání jsem zaznamenal rychlejší regeneraci po tréninku a zlepšení mentálních funkcí (měl jsem více energie nejen fyzicky, ale i psychicky). Příjemným překvapením bylo i zvýšení síly při tréninku a plnější svaly (i když to nebylo hlavním cílem :-D). 

Asi po měsíci jsem si všiml, že mi přestalo lupat v kolenou (což sice nikdy nebylo bolestivé, ale vnímal jsem to) a také jsem pocítil zlepšení kognitivních schopností. Protože se léčím s epilepsií a snažím se hledat alternativní přístupy, zkouším různé strategie. Nikdy by mě však nenapadlo, že mi může pomoci právě kreatin, který je většinou spojován jen s cvičením a sportovním výkonem. Když jsem začal zkoumat stovky studií, zjistil jsem, že kreatin má pozitivní vliv i na Parkinsonovu chorobu a další neurologická onemocnění.

Ve zkratce:

Kreatin v mozku chrání před snížením hladiny dopaminu, protože jeho výrazný pokles způsobuje smrt buněk a další závažné příznaky, jako jsou třes, ztráta svalové funkce a poruchy řeči. U neurologických onemocnění, jako je epilepsie, je klíčovým faktorem snížení hladiny fosfokreatinu v mozku. Kreatin může tyto hodnoty zvýšit, a tím pomoci zpomalit nebo zmírnit progresi onemocnění.

Zpracoval: Jan Kulhánek, pohybový specialista

 

Img-20230914-wa0030

PODZIMNÍ SPLÍN: Jak se připravit na méně slunce a kratší dny

S příchodem podzimu se dny zkracují, teploty klesají a mnozí z nás pociťují pokles energie a nálady. Tento podzimní splín je přirozenou reakcí na sezónní změny, jako je méně slunečního svitu a chladnější počasí. Jak s tím bojovat? Přinášíme několik tipů, jak si udržet energii a projít podzimem s úsměvem.

Celý článek »
Whatsapp image 2024-08-31 at 09.56.18

Kreatin v praxi: Honzovy zkušenosti

Kreatin je dusíkatá organická kyselina podobná bílkovinám, která se přirozeně vyskytuje v těle, převážně ve svalech, ale také v mozku. Přibližně 95 % kreatinu je uloženo v kosterních svalech, zbývajících 5 % v mozku.

Celý článek »