Jak psychika ovlivňuje naši imunitu? Propojení mezi myslí a tělem

V dnešní uspěchané době je snadné oddělovat tělo a mysl. Moderní věda však ukazuje, že duševní stav může zásadně ovlivňovat fyzické zdraví, zejména imunitní systém. Výzkumy odhalují, jak myšlenky, emoce a stres ovlivňují schopnost těla bránit se nemocem. Uvědomění si tohoto vlivu je klíčové pro zlepšení zdraví a životního stylu.
Js ig feed (1)

Stres a imunita

Jedním z nejlépe zdokumentovaných příkladů propojení mysli a těla je vliv stresu na imunitu. Při stresu tělo uvolňuje hormony, jako je kortizol, které jsou potřebné krátkodobě, ale chronický stres může vést k trvale vysoké hladině kortizolu, což potlačuje imunitní systém a zvyšuje náchylnost k nemocem. Chronický stres tak nejen oslabuje naši psychiku, ale i schopnost těla bojovat s infekcemi, což může vést k rozvoji různých onemocnění.

Emoce a imunitní systém

Emoce jako úzkost, deprese a hněv mohou negativně ovlivnit imunitní funkce tím, že narušují rovnováhu cytokinů, což vede k zánětům a oslabení imunity. Naopak pozitivní emoce a optimismus podporují tvorbu protilátek a zlepšují imunitní reakci. Naše emocionální zdraví tedy hraje klíčovou roli v obranyschopnosti těla proti nemocem.

Role spánku

Spánek je důležitým faktorem spojujícím psychiku a imunitu. Problémy jako stres, úzkost a deprese často narušují spánek, což oslabuje imunitní funkce snížením produkce cytokinů a protilátek, čímž zvyšuje náchylnost k nemocem. Kvalitní spánek nejen regeneruje tělo, ale také pomáhá zpracovat emoce a zážitky, což posiluje imunitu a duševní pohodu.

Mindfulness a zdraví imunitního systému

Mindfulness meditace prokazatelně zlepšuje imunitní funkce snížením stresu a podporou emocionální regulace, což vede k silnějšímu imunitnímu systému. Pravidelná praxe mindfulness zvyšuje aktivitu přirozených zabíječských buněk, klíčových pro boj s viry a rakovinnými buňkami. Mindfulness nejen redukuje stres, ale také zlepšuje kvalitu života a fyzické zdraví tím, že pomáhá lépe pracovat s myšlenkami a emocemi.

Sociální vazby a imunita

Naše psychická pohoda a imunitní zdraví jsou ovlivněny kvalitou sociálních vazeb. Silné sociální sítě snižují stres a zlepšují duševní zdraví, což podporuje lepší imunitní funkci. Naopak, osamělost a izolace mohou vést ke zvýšenému zánětu a oslabené imunitě. Udržování pevných vztahů je tedy klíčové pro psychické i fyzické zdraví, a v digitální době je důležité zaměřit se na skutečné osobní kontakty.

Podpora propojení mezi myslí a tělem prostřednictvím doplňků stravy

  • Adaptogeny
    • ashwagandha
    • rhodiola
    • tulsi
  • Probiotika
  • Omega 3 mastné kyseliny
  • Vitamín D
  • Hořčík
  1.  
Img-20230914-wa0030

PODZIMNÍ SPLÍN: Jak se připravit na méně slunce a kratší dny

S příchodem podzimu se dny zkracují, teploty klesají a mnozí z nás pociťují pokles energie a nálady. Tento podzimní splín je přirozenou reakcí na sezónní změny, jako je méně slunečního svitu a chladnější počasí. Jak s tím bojovat? Přinášíme několik tipů, jak si udržet energii a projít podzimem s úsměvem.

Celý článek »
Whatsapp image 2024-08-31 at 09.56.18

Kreatin v praxi: Honzovy zkušenosti

Kreatin je dusíkatá organická kyselina podobná bílkovinám, která se přirozeně vyskytuje v těle, převážně ve svalech, ale také v mozku. Přibližně 95 % kreatinu je uloženo v kosterních svalech, zbývajících 5 % v mozku.

Celý článek »