Fitness a CrossFit pro juniory: Proč potřebují profesionální trenéry?

Fitness centra a CrossFit mohou být skvělými místy pro pohybové aktivity, které děti potřebují. Zároveň zdraví a správný pohyb našich juniorů je téma, které si zaslouží naši plnou pozornost. Jako fyzioterapeutka vím, jak snadno může nesprávná pohybová aktivita vést k bolestem a špatnému držení těla u dětí. Mnoho z těchto problémů lze předejít vhodnou a dobře vedenou fyzickou aktivitou.
Unnamed (1)

Vidím mnoho dětí v ordinaci, které přicházejí s bolestmi nebo nevhodnými pohybovými vzory. Přitom stačí tak málo – zajistit, aby se naše děti hýbaly správně a pod dohledem kvalifikovaných trenérů. Fitness centrum nebo CrossFit může být skvělým místem pro pohyb, pokud je vedeno kvalitním trenérem. 

Proč bychom měli být opatrní?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jestli vaše dítě chodí do správného fitcentra? Jaká byla jeho první návštěva – byla vedena profesionálně, nebo spíš z důvodu, že to vypadá trendy? Máte přehled o tom, jak kvalitně cvičí, nebo to necháváte na náhodě? Komunikovali jste s trenérem, který dohlíží na cvičení dítěte? 

Je důležité, aby vaše dítě cvičilo pod zkušeným vedením. V mé praxi často vídám děti a juniory s bolestmi a špatným držením těla, což jsou problémy, kterým lze snadno předejít správnou fyzickou aktivitou. Kvalitní a odborně vedený trénink je klíčem k zdravému vývoji a prevenci těchto obtíží.

Unnamed (2)b

Pozvali jsme si profesionálního trenéra Martina

Abych získala širší pohled na pohybové aktivity juniorů, požádala jsem o rozhovor zkušeného trenéra Martina Štěpánka. Martin má bohatou praxi ve fitku i CrossFitu. Podle něj není dobré, když dospělí nebo junioři přicházejí do posilovny bez znalostí a dozoru. Trenér, který se stará o juniory, by měl být vzdělaný a zkušený, aby je dokázal správně vést.

Co byste doporučil pro juniory starší 13 let – posilovnu nebo crossfit? 

„CrossFit – ten je pod vedením vyškolených trenérů, je to univerzální kondiční příprava obsahující všechny důležité složky tělesné kondice. Sílu, Rychlost, Obratnost, Flexibilitu, Vytrvalost, Výdrž, Dovednost, Koordinaci, Rovnováhu, … vše na základech studiemi podložené metodiky.“

Za jaké situace byste nedoporučil ani jednu variantu a proč? 

„Dokážu si představit kombinaci zranění, chorob, … kdy je třeba v první řadě odborná lékařská a fyzioterapeutická práce a myslím, že tito junioři do posilovny ani na CrossFit nemíří už proto, že jejich rodiče to vědí a řeší.”

Co říct 13letým klukům s vadným držením těla, kteří chtějí nabrat svaly?

„Jasně pánové, skvělý nápad, jdete včas. Naučíme vás se správně hýbat, srovnáme tělo, aby na něm ty svaly dobře vypadaly a držely. A zároveň probereme jak se pro ty svaly dobře stravovat, vyspat se tak aby rostly a nějaké další důležitosti. No a začneme schůzkou s rodiči, aby věděli, že mají doma sportovce a pomohli vám s tou dřinou.”

Co si myslíte o juniorech (13-15 let) cvičících bez dozoru trenéra?

„Shodný s názorem na skupinu dospělých, kteří přichází bez znalostí, vědomostí a bez „dozoru”. Není to nejlepší nápad.”

Komu svěřit juniory, aby cvičení zlepšilo jejich kondici a zdraví?

„Tak tady už matka příroda v mnoha případech sama nic nezmůže. Pohybové návyky jsou bídné, takže nezbývá nic než najít rozumný oddíl nebo trenéra, kde se juniorům, věnují komplexně z hlediska pohybu. A neberou je pouze jako zdroj příjmu v duchu “čím víc tím líp”. V naší tělocvičně je například určen 1 trenér na maximálně 8 dětí/ juniorů.”

Martin Štěpánek

CrossFit Hradec Králové 

  • zakladatel a hlavní trenér 

  • praxe od roku 1998

  • CrossFit Level 2 trainer

  • další trenérská vzdělání

    • OPEX CCP L1

    • Strong First

    • KB5

    • Hybrid Athlete

    • TRX, …

Screenshot

Jaké dovednosti by měl mít trenér v posilovně nebo crossfitu, pokud se stará o děti a juniory?

„Dovednost komunikace s dětmi v jim srozumitelném jazyce a s tím související dovednosti vysvětlit, ukázat, vidět, opravit. Organizační schopnosti – operativně reagovat na situace vzniklé v tréninku, které nebyly v plánu. Pozorovat, předvídat, odhadovat. Dovednost zaujmout děti, motivovat je, být jim příkladem, přítelem a zároveň přirozenou autoritou.

Spousta dovedností se samozřejmě prolíná s charakterovými vlastnostmi.”

Img_6958
Maty - závodní plavec a  triatlonista
Img_6955
Vojta - špička mezi juniory ve squash nejen v ČR

Investice do zdraví: Vyberte správné fitko a trenéra pro vaše děti

Věřte mi, že správný výběr fitka nebo CrossFitu a kvalitního trenéra může mít na zdraví a kondici vašich dětí zásadní pozitivní vliv. Pojďme se tedy společně snažit, aby naše děti měly pohybové návyky, které jim budou prospěšné po celý život.

Nový projekt: UdržSe

V rámci mé práce jako fyzioterapeutka se setkávám s mnoha dětmi a juniory, kteří by potřebovali kvalitní pohybovou aktivitu. Děti tvoří asi pětinu mých pacientů, ale nemám vždy kapacitu, abych se všem věnovala. 

Proto jsme vytvořili projekt UdržSe, zaměřený na pedagogy a workshopy pro rodiče a děti od 9 let. Rodiče menších dětí mohou přijít sami, aby se naučili, jak své děti motivovat k domácímu cvičení a jak s nimi pracovat na zlepšení jejich pohybových návyků.

Pokud máte zájem o více informací o projektu UdržSe nebo potřebujete konzultaci ohledně pohybových aktivit vašich dětí, neváhejte mě kontaktovat. Jsme tu, abychom vám pomohli udržet vaše děti zdravé a aktivní!

Vaše Jana S.

Img_1004
Img_1020
Img_1021
Img-20230914-wa0030

PODZIMNÍ SPLÍN: Jak se připravit na méně slunce a kratší dny

S příchodem podzimu se dny zkracují, teploty klesají a mnozí z nás pociťují pokles energie a nálady. Tento podzimní splín je přirozenou reakcí na sezónní změny, jako je méně slunečního svitu a chladnější počasí. Jak s tím bojovat? Přinášíme několik tipů, jak si udržet energii a projít podzimem s úsměvem.

Celý článek »
Whatsapp image 2024-08-31 at 09.56.18

Kreatin v praxi: Honzovy zkušenosti

Kreatin je dusíkatá organická kyselina podobná bílkovinám, která se přirozeně vyskytuje v těle, převážně ve svalech, ale také v mozku. Přibližně 95 % kreatinu je uloženo v kosterních svalech, zbývajících 5 % v mozku.

Celý článek »