Cvičení ve fitness centrech a tělocvičnách na “funkční pohyb” – část 4.

Budu se opakovat, ale vzdělanost trenérů, ochota sdílet zkušenosti a chuť neustále se profesně posouvat, je nesmírně důležitá. Jen tak může být sportovec zdravý, bez bolesti a schopný zlepšovat se.
Img_0054b

Trénink v oddíle

Fotbalisté, hokejisté, atleti, plavci,… Oddíly, kde hlavní část tréninku tvoří daný sport, doplněný o různá posilovací cvičení. Ať už to je přímo cvičení ve fitku, posilování s vlastní vahou nebo obyčejné běhání do schodů. Ve většině případů se trenér specializuje přímo na daný sport. Na jeho techniku, taktiku, pravidla, ale o posilování toho zpravidla příliš neví. Ostatně jsou mu cizí i pojmy jako kompenzace, protažení, regenerace nebo strava.

Nedávno jsem trénoval s klientem, který závodně plave. Vyprávěl mi, že po dvouhodinovém intenzivním plaveckém tréninku zamířili s trenérem do posilovny, kde hodinu cvičili sedy lehy, kliky a přítahy na hrazdě. Nebudu lhát, koukal jsem na něj s otevřenou pusou. Postavit tréninkový program tak, že budu v rámci plavání intenzivně zatěžovat a zkracovat prsní a zádové svaly včetně svalů ohybače kyčle, a poté je „dorazit“ ve fitku, tak to je opravdu kumšt. Samozřejmě bez protažení a jakékoli kompenzace. 

Jenže takhle to bohužel nefunguje, správný trenér řeší pohyb komplexně. Budu se opakovat, ale vzdělanost trenérů, ochota sdílet zkušenosti a chuť neustále se profesně posouvat, je nesmírně důležitá. Jen tak může být sportovec zdravý, bez bolesti a schopný zlepšovat se.

Proto znovu apeluji na rodiče, ale i na děti – mluvte! Pokud vás při sportu, tréninku něco bolí, limituje v pohybu a brání ve 100% výkonu, řekněte to. Řešte to. Než bude pozdě…

Pokračování příští týden.

Zpracoval: fyziotrenér Jan Kulhánek

Pozn.: Články prezentované na webu js-fyzio.cz nenahrazují odborné lékařské/fyzioterapeutické vyšetření a mají informativní charakter, tak abyste snadněji porozuměli dané problematice například po Vaší návštěvě fyzioterapeuta, lékaře nebo jiného specialisty. Cílem naší databáze článků je nabídnout Vám na jednom místě aktuálně dostupné informace o jednotlivých potížích pohybového aparátu, se kterými se můžete setkat, a to snadno pochopitelným jazykem.  V případě, že na základě podobnosti zde popsaných projevů usuzujete na konkrétní diagnózu, doporučujeme Vám konzultovat Vaše potíže při osobní návštěvě lékaře nebo fyzioterapeuta. Informace zde prezentované nenaplňují znaky §2a zákona o regulaci reklamy č. 40/1995 Sb. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Js-cviceni-deti-03
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »
Img-20240401-wa0030b

Jaro je tady: Čas vyrazit na kole, na brusle a s walkingovými holemi!

Slunce konečně vítězí nad mraky, květy se probouzejí ze zimního spánku a my? My vytahujeme z garáže kola, kolečkové brusle a nordic walkingové hole. Proč? Protože počasí venku volá po dobrodružství a my jsme připraveni mu vyhovět. Ale pozor, než vykročíme, pojďme si promluvit o tom, co nám naše oblíbené jarní aktivity přináší a na co bychom neměli zapomenout v kontextu zdravého pohybu.

Celý článek »
Unnamed (kopie)

Lymfatické tejpování

V JSFYZIO využíváme metody, které přinášejí  našim klientům optimální péči. Jednou z nich je i lymfatické tejpování pro podporu lymfatického systému a zlepšení toku lymfy v těle.

Celý článek »