Cvičení ve fitness centrech a tělocvičnách na “funkční pohyb” – část 3.

„Pořádný trénink má bolet! To dáš, to kousneš!“ Slyšeli jste někdy od trenéra podobné věty? Tak si rychle najděte jiného…
Img_0859

„Funkční tělocvičny“

„Pořádný trénink má bolet! To dáš, to kousneš!“ Slyšeli jste někdy od trenéra podobné věty? Tak si rychle najděte jiného…

Každý jsme jiný, máme jinou kondici, rozsah, jiné možnosti, a proto ke svému tělu musíme volit maximálně individuální přístup. Z podstaty věci se tak bude tréninkový plán profesionálního fotbalisty dost lišit od pokladní, která denně osm hodin sedí. Kdykoli tedy při cvičení s trenérem (ať už na osobní či skupinové lekci) cítíte bolest, řekněte to a okamžitě přerušte cvik. Každé tělo má vlastní funkční kapacitu. Pokud mám „za úkol“ udělat deset kliků, ale ve správném nastavení těla jich zvládnu jen šest, každým dalším opakováním navíc upadá kvalita cviku a tělo se dostává tzv. do patologie.

Co se stane? Čím častěji a déle budu cvičit tělo v patologiích, tím dřív se objeví bolest. Tělo (nebo spíše hlava) si navíc toto postavení zafixuje a bude „klikovat“ v patologii. Schopnost pouhým okem odhalit tento nešvar je tak pro trenéra klíčová.

S tím se pojí další důležitá věc: kvalita versus kvantita. Kvalita pohybu by měla být vždycky na prvním místě. V momentě, kdy zvládnete udržet cvik ve správném nastavení těla pouze dvě opakování, děláte prostě dvě! Nikdy ne víc. Pak je na trenérovi, aby vymyslel lehčí variantu– v nižší pozici, bez zátěže, protože cvik je pro vaše tělo jednoduše náročný.

Pokračování příští týden.

Zpracoval: fyziotrenér Jan Kulhánek

Pozn.: Články prezentované na webu js-fyzio.cz nenahrazují odborné lékařské/fyzioterapeutické vyšetření a mají informativní charakter, tak abyste snadněji porozuměli dané problematice například po Vaší návštěvě fyzioterapeuta, lékaře nebo jiného specialisty. Cílem naší databáze článků je nabídnout Vám na jednom místě aktuálně dostupné informace o jednotlivých potížích pohybového aparátu, se kterými se můžete setkat, a to snadno pochopitelným jazykem.  V případě, že na základě podobnosti zde popsaných projevů usuzujete na konkrétní diagnózu, doporučujeme Vám konzultovat Vaše potíže při osobní návštěvě lékaře nebo fyzioterapeuta. Informace zde prezentované nenaplňují znaky §2a zákona o regulaci reklamy č. 40/1995 Sb. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Img_0902b
Img_1054b
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »
Img-20240401-wa0030b

Jaro je tady: Čas vyrazit na kole, na brusle a s walkingovými holemi!

Slunce konečně vítězí nad mraky, květy se probouzejí ze zimního spánku a my? My vytahujeme z garáže kola, kolečkové brusle a nordic walkingové hole. Proč? Protože počasí venku volá po dobrodružství a my jsme připraveni mu vyhovět. Ale pozor, než vykročíme, pojďme si promluvit o tom, co nám naše oblíbené jarní aktivity přináší a na co bychom neměli zapomenout v kontextu zdravého pohybu.

Celý článek »
Unnamed (kopie)

Lymfatické tejpování

V JSFYZIO využíváme metody, které přinášejí  našim klientům optimální péči. Jednou z nich je i lymfatické tejpování pro podporu lymfatického systému a zlepšení toku lymfy v těle.

Celý článek »