Chodidlo

Co je dobré vědět o našich nohách a chodidlech. Proč potřebují uvolnění, protažení, procvičení a co jsou adjustační ponožky.
Img_0959-768x512-1.jpg

U člověka je noha nejvzdálenější částí těla od trupu, je součástí dolní končetiny. Tvoří ji prstce, nárt a hlezenní kloub; spodní část se označuje jako chodidlo. Nese váhu celého těla, pomáhá udržovat vzpřímený postoj a umožňuje pohyb.

Chodidlo

  • Nepostradatelná pro lokomoci (pohyb v prostoru).
  • Součástí je mnoho kostí, kloubů (ne všechny jsou pohyblivé), svalů a vazů.
  • Klenby slouží k rozložení váhy v chodidle, aby chodidlo vydrželo celodenní námahu, musí docházet ke správnému rozložení tlaku. Tím nám poskytuje bezpečnou stabilitu a oporu a usnadňuje chůzi, běh i šplh
  • Bez prstů na chodidle ztrácíme rovnováhu. Především palec je v tomto smyslu velkým pomocníkem. Chodidlo je zásobeno cévami a nervy, díky kterým má dostatek kyslíku, minerálů a energie k pohybu. 
  • Chodidlo poskytuje informace do mozku o terénu, po kterém se pohybujeme nebo samotném nastavení těla. 

ChodidloSedavý životní styl našim nohám neprospívá. Úzké boty s podrážkou nebo lodičky omezují chodidlům přirozený pohyb. Chodidlo je svázané a tím i ochablé, proto potřebují pár cviků, aby se rozhýbaly a zaktivovaly svaly, šlachy a klouby.

Aby chodidlo správně došlapovalo, musí mít dostatečnou mobilitu i sílu v kotníku. Proto je důležité chodidla protahovat a posilovat správnými cviky. Nesmíme opomenout svaly lýtkové a holenní, jejichž protažením dochází k uvolnění napětí v chodidle a zlepšení rozsahu. Chodíte-li do posilovny, mějte na paměti, že chodidlo by nemělo být stažené v úzké botě. Musí mít prostor a je nezbytné vnímat tříbodovou oporu (pata, palcový kloub a malíkový kloub) pro vykonání např. správného dřepu. Pozitivní přínos pro chodidla má střídání teplé a studené sprchy tzv. otužování ovlivňuje nervovou činnost a prokrvení kapilár. Sprchujte nohy od kolen dolů. Nejprve 15 vteřin teplou vodou a poté 15 vteřin studenou. Opakujte cca 7x přičemž končíte vždy studenou.

Na prokrvení chodidel dále můžete použít:

  • pichlavý balónek, kterým si masírujeme plosku nohy
  • chůze po kamínkách
  • akupresurní podložky
  • Kneippův chodník (přecházení z nádržky s teplou vodou do nádržky se studenou vodou, kde na dně nádržek jsou oblázky na promasírování chodidel – ve wellness, saunách i lázních)
  • adjustační ponožky (zrychlení krevního oběhu a regenerace bolavých nohou, uvolňují stres a napětí)

Chodidlo

 

 

Pozn.: Články prezentované na webu js-fyzio.cz nenahrazují odborné lékařské/fyzioterapeutické vyšetření a mají informativní charakter, tak abyste snadněji porozuměli dané problematice například po Vaší návštěvě fyzioterapeuta, lékaře nebo jiného specialisty. Cílem naší databáze článků je nabídnout Vám na jednom místě aktuálně dostupné informace o jednotlivých potížích pohybového aparátu, se kterými se můžete setkat, a to snadno pochopitelným jazykem.  V případě, že na základě podobnosti zde popsaných projevů usuzujete na konkrétní diagnózu, doporučujeme Vám konzultovat Vaše potíže při osobní návštěvě lékaře nebo fyzioterapeuta. Informace zde prezentované nenaplňují znaky §2a zákona o regulaci reklamy č. 40/1995 Sb. Mohou být tedy prezentovány laické veřejnosti.

Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »
Img-20240401-wa0030b

Jaro je tady: Čas vyrazit na kole, na brusle a s walkingovými holemi!

Slunce konečně vítězí nad mraky, květy se probouzejí ze zimního spánku a my? My vytahujeme z garáže kola, kolečkové brusle a nordic walkingové hole. Proč? Protože počasí venku volá po dobrodružství a my jsme připraveni mu vyhovět. Ale pozor, než vykročíme, pojďme si promluvit o tom, co nám naše oblíbené jarní aktivity přináší a na co bychom neměli zapomenout v kontextu zdravého pohybu.

Celý článek »
Unnamed (kopie)

Lymfatické tejpování

V JSFYZIO využíváme metody, které přinášejí  našim klientům optimální péči. Jednou z nich je i lymfatické tejpování pro podporu lymfatického systému a zlepšení toku lymfy v těle.

Celý článek »