Fascie a jejich vliv na  pohyb

Fascie se v poslední době stávají čím dál tím více diskutovaným tématem nejen v oblasti fyzioterapie, ale i v jiných příbuzných oborech. Facie jsou předmětem rozsáhlých diskuzí s různými názory a zkušenostmi.
Js 32 foto blog

Co to jsou fascie?

Fascie jsou vazivové struktury, které obklopují svaly, orgány,  cévy a dokonce i nervy v našem těle. Často se zaměřujeme na  povrchové fascie, které jsou viditelné jako bílé vazivové  struktury mezi svalovými vlákny. Fascie však pronikají i do  hloubky těla, tvoří přepážky, dutiny, membrány a propojují  různé části našeho těla. Fascie mohou být vnímány jako síť,  která spojuje a komunikuje mezi různými tkáněmi. Fascie mají  také vlastní nervovou inervaci a obsahují mnoho nervových  zakončení, často více než samotné svaly. Zatímco se dříve  fascie považovaly pouze za obal těla bez většího významu,  dnes víme, že mají mnohem důležitější roli. 

Img_20230621_100751
Img_20230621_100615

Anatomie fascií 

Struktura a anatomie fascií jsou zajímavými aspekty, které nám  pomáhají porozumět jejich funkcím. Fasciální síť, přítomná v  našem těle, není viditelná pouhým okem a mnoho lidí, včetně našich pacientů, nemá o ní ani tušení. Fascie se dělí na tři 

Vrstvy:

  • povrchová
  • hluboká
  • viscerální, která obaluje naše  orgány

 

Povrchová vrstva fascií se nachází bezprostředně pod kůží a  tukovou vrstvou. Má gelovou konzistenci, bohaté prokrvení a  obsahuje množství tukových buněk. To přispívá k rychlejší  regeneraci a hojení. Naopak hluboká fascie je pevnější díky  množství kolagenních vláken, ale má menší cévní zásobení,  což zpomaluje proces hojení. 

Fascie se skládá z fibrózní tkáně, která je tvořena fibroblasty,  buněk produkujících kolagenní vlákna. Kolagen je bílkovina,  která je velmi ohebná, měkká a zároveň neuvěřitelně pevná v  tahu. Dokáže unést velké tahové síly a zajišťuje stabilitu tkání.  Obnova kolagenu probíhá průběžně, a to zhruba každých 300  až 500 dní. Nedávné studie naznačují, že hluboká fascie  obsahuje myofibroblasty, buňky podobné těm ve svalech. Tyto  buňky produkují kolagen a určité cytokiny, což umožňuje fascii  vykazovat určitou kontraktilní schopnost. 

Voda hraje důležitou roli ve fasciích a ovlivňuje jejich vláčnost.  Nedostatek hydratace snižuje pružnost fascií a omezuje jejich  pohyb a skluznost s okolními strukturami. To může mít  negativní vliv na jejich odolnost proti tahu a také ovlivňovat  regenerační procesy v této tkáni. 

Img_20230621_095734
Img_20230621_095712
Img_20230621_095542

Funkce fascií 

Funkce fascií je velmi důležitá a přispívá k podpoře a ochraně těla. Fascie formuje a udržuje tvar orgánů a propojuje různé  struktury v těle, jako jsou kosti, vazy, klouby a svaly. Jejich  hlavní funkcí je přenos energie na vzdálenější místa v těle,  například mezi svaly a kostmi. Správné pracování s fasciemi  umožňuje efektivní přenos kinetické energie a ovlivňuje výkon  těla.

Co se stane, když fascie nepracuje správně 

Pokud fascie nefungují správně, může to mít negativní dopad  na naše tělo. Fascie mají tendenci deformovat se a narušovat  svou strukturu z různých důvodů, jako jsou opakované  stereotypní pohyby, nadměrné zatížení bez dostatečného  odpočinku nebo nedostatečná péče o regeneraci.  Nedostatečná hydratace fascií také přispívá k problémům. 

Fascie hrají důležitou roli v podpoře a ochraně těla, udržují tvar orgánů a propojují různé části těla, jako jsou kosti, svaly a  klouby. Když fascie nefungují správně, může dojít k omezení  přenosu energie mezi svaly a kostmi, což ovlivňuje celkový výkon a pohybovou efektivitu. Fascie jsou klíčové pro účinné  uvolňování kinetické energie. 

Nadměrné namáhání, poranění a dlouhodobý mechanický stres mohou vést k deformaci fascií a poruchám v jejich  struktuře. To vede k tvorbě jizevnaté tkáně a omezení elasticity  fascií. Kromě toho může nedostatečná regenerace fascií vést k  mikrotrhlinám a zhoršení celkového stavu tkání. 

Narušené fascie také mohou přispět k bolestem a nepohodlí.  Když fascie ztratí svou normální funkci, mohou se vytvořit  adheze mezi fasciemi a okolními strukturami, což omezuje  pohyblivost a vyvolává bolesti. Nefunkční fascie mohou také  ovlivňovat svalovou koordinaci a posturální stabilitu, což může  mít negativní dopad na celkovou pohybovou funkci a  výkonnost. 

Je důležité věnovat pozornost správnému fungování fascií a  zajistit jejich dostatečnou regeneraci. To zahrnuje vyvážený trénink, správnou hydrataci, vhodnou masáž a protažení,  stejně jako odpovídající odpočinek a péči o tělo jako celek.

Img_20230621_095336
Img_20230621_095330
Img_20230621_095148
Img_20230621_095150

Jak se starat o fascie 

  1. Hydratace: Nedostatek vody může vést k omezení elasticity a pružnosti fascií. 
  2. Regulace dýchání: Správné dýchání může pozitivně ovlivnit pružnost a pohyb fascie.  
  3. Pravidelný pohyb a protažení, které podporuje  pohyb a flexibilitu fascií může pomoci udržet fascie v  dobrém stavu. 
  4. Masáž fascií: využijte techniky fasciální masáže  .Tato technika může pomoci uvolnit napětí a omezit  případné adheze v fasciích. 
  5. Regenerace a odpočinek: Dbejte na dostatečný odpočinek a regeneraci těla. Dobrý spánek a relaxace jsou důležité pro obnovu tkání, včetně fascií. 
  6. Správná strava: Stravujte se vyváženě a zahrňte  do jídelníčku potraviny bohaté na živiny, které podporují  zdraví tkání, jako jsou vláknina, zelenina, ovoce a kvalitní  bílkoviny.

 

Je důležité si uvědomit, že každý člověk je jedinečný a může  vyžadovat individuální přístup k péči o fascie. Pokud máte  závažnější problémy nebo bolesti spojené s fasciemi, může být  vhodné vyhledat odbornou pomoc fyzioterapeuta nebo jiného  specialisty.

Zpracovala: Marie Bártová

Img_20230621_100426
Img_20230621_095834
Img_20230621_100040
Img_8129

Těhotenství a terapie podle Mojžíšové

Janu Slusarčukovou jsem vyhledala poté, co se mi zhruba 1,5 roku nedařilo otěhotnět a brala jí jako svojí „poslední šanci“ na přirozené otěhotnění. První syn se nám povedl tzv. na první dobrou, tak jsem nepočítala, že by u druhého otěhotnění měl být nějaký problém, i když jsem částečně počítala s tím, že v 36 letech to nebude třeba hned.

Celý článek »
Img-20240401-wa0030b

Jaro je tady: Čas vyrazit na kole, na brusle a s walkingovými holemi!

Slunce konečně vítězí nad mraky, květy se probouzejí ze zimního spánku a my? My vytahujeme z garáže kola, kolečkové brusle a nordic walkingové hole. Proč? Protože počasí venku volá po dobrodružství a my jsme připraveni mu vyhovět. Ale pozor, než vykročíme, pojďme si promluvit o tom, co nám naše oblíbené jarní aktivity přináší a na co bychom neměli zapomenout v kontextu zdravého pohybu.

Celý článek »
Unnamed (kopie)

Lymfatické tejpování

V JSFYZIO využíváme metody, které přinášejí  našim klientům optimální péči. Jednou z nich je i lymfatické tejpování pro podporu lymfatického systému a zlepšení toku lymfy v těle.

Celý článek »