Rozhovor dvou fyzioterapeutek, kolegyň a kamarádek

Jana a Petra … Péťa a Jani… Fyzioterapeutky, ženy , které se zabývají fyzioterapií nejen pro ženy. Náš tajný rozhovor je speciální vydání pro ženy. Proč tajný? Napsaly jsme jedna druhé 3 otázky týkající se fyzioterapie pro ženy. Odpovědi kolegyně jsme četly, až když jsme napsaly ty svoje. A toto nám vzniklo😊
Js 32 foto blog

Petra: Jani, co tě vedlo přihlásit se na kurz LM? Jak jsi sama na sobě vnímala celé školení (terapeut/žena)?

Jana: Kredity, kód 21221 ☺️a paní Hana Volejníková. Když jsem vybírala kurzy, které bych využila pro svou práci, věděla jsem, že vzhledem k systému celoživotního vzdělávání musím za 5 let nasbírat daný počet kreditů. Aby mi nepropadla možnost pracovat bez odborného dohledu a zároveň jsem potřebovala získat nejlépe placený kód 21221, který bych mohla nabídnout budoucímu zaměstnavateli ( pozn. toto nařízení bylo cca před 15 lety zrušeno). Kurz LM byl jedna z mála možností. Velký benefit byla školitelka paní Hana Volejníková, která pracovala s paní Mojžíšovou a byla to skvělá šance mít co nejpřesnější a nezkreslené informace ohledně této metody. 

Jako fyzioterapeutka jsem získala mnoho nových informací, a jiný “přemýšlející” pohled na lidské tělo. Vše se propojovalo, spojovalo, vnitřní orgány související s blokádami žeber a zřetězení dalších svalů. Ze školy jsem nic takového neznala. Každopádně konečně mi fyzioterapie začala dávat smysl. Jako ženě? Kurz LM a celý systém cvičení i mobilizací mi přinesl první těhotenství a našeho Jáchyma. Vzpomínám si, jak paní Volejníková na konci pátého bloku řekla, že minimálně 2 studentky vždy otěhotní😊. Stalo se. 

…Péťo, kdy padlo tvoje rozhodnutí zaměřit se na fyzioterapii zaměřenou hlavně pro ženy a jaký byl  hlavní důvod věnovat se této problematice? 

Petra: Jani, pamatuji si den, kdy jsem řekla, že se nebudu  nikdy věnovat této problematice. Byl to rok 2016 na konferenci v Lázních Bohdaneč. 

Nečekala jsem ale, že za rok budu sedět v čekárně asistované reprodukce. Po hyperstimulačním syndromu, kdy mi doktor nedoporučil transfer embrya, jsem s pláčem odešla domů a zapsala se na můj první kurz se zaměřením na pánevní dno. Pár dnů před transferem embrya do dělohy jsem zašla za  Tebou,  Jani, na terapii Mojžíšové. Chtěla jsem udělat maximum pro uhnízdění embrya a to se taky zadařilo.

Od té doby se vzdělávám v problematice pánevního dna. Poslední dobou jsem s tímto tématem víc a víc v kontaktu. Těší mě čím dál větší zájem o urogynekologickou fyzioterapii.

…U jakých pacientů/ klientů ve své ordinaci použiješ tuto metodu? Co muži a ošetření per rectum? 

Jana: Téměř u 80% v nějaké formě. Muži a per rectum je citlivé téma. To je asi jediná věc, kterou porušuji ve schématu podle LM. U mužů mobilizaci per rectum volím, když všechny ostatní cesty a metody nefungují. Zřejmě stydlivost vítězí nad profesionálem. 

…V jakých obdobích života bys doporučila ženě navštívit fyzioterapeuta s tvojí specializací?

Petra: Podle mě by každá žena měla navštívit fyzioterapeuta při prvních náznacích úniku moči. Opravdu to není normální a vložky nejsou řešení. Ať po porodu, po úrazu nebo v období menopauzy. Samozřejmě bych doporučila ženám navštívit fyzioterapii po porodu. Tam totiž můžou začít problémy např. se zády nebo ta inkontinence.

…Co ty osobně máš na fyzioterapii nejraději?

Jana: Fyzioterapie nabízí mnoho možností a kombinací, jak najít cílovou pásku. Potkávám zajímavé lidi a slyším hodně příběhů. Z těch vznikají myšlenky a nápady, které posouvají mé klienty, mě, i náš malý tým vpřed. 

…Co tě baví ve fyzioterapii nejvíce?

Petra: Nejvíce mě baví, když ke mě klient přichází druhou a další návštěvu a usmívá se. Usmívá se proto, že bolest se kterou za mnou přišel ustupuje. Jsem ráda, když se klienti těší na naší terapii. Obecně mě baví práce s lidmi. 

Img_20220711_112813
4703d83b-b617-4eaa-8bcf-6b2391eda804
Img-20240401-wa0030b

Jaro je tady: Čas vyrazit na kole, na brusle a s walkingovými holemi!

Slunce konečně vítězí nad mraky, květy se probouzejí ze zimního spánku a my? My vytahujeme z garáže kola, kolečkové brusle a nordic walkingové hole. Proč? Protože počasí venku volá po dobrodružství a my jsme připraveni mu vyhovět. Ale pozor, než vykročíme, pojďme si promluvit o tom, co nám naše oblíbené jarní aktivity přináší a na co bychom neměli zapomenout v kontextu zdravého pohybu.

Celý článek »
Unnamed (kopie)

Lymfatické tejpování

V JSFYZIO využíváme metody, které přinášejí  našim klientům optimální péči. Jednou z nich je i lymfatické tejpování pro podporu lymfatického systému a zlepšení toku lymfy v těle.

Celý článek »